»Har hun helt glemt, hvordan ældreområdet er indrettet?«

Selvom Thyra Frank kun har siddet som ældreminister i en uge, er det helt på sin plads at kritisere hende for ansvarsfralæggelse i sagen om uværdige forhold på plejehjem, mener DF og S.

Debat i Folketinget d. 5. december 2016. Ældreminister Thyra Frank. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi har en minister, der siger, at det er ikke hendes bord, når der er besparelser og dårlig omsorg for de ældre ude i kommunerne. Det går ikke.«

Sådan siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, efter et opsigtsvækkende interview, som TV 2 lavede med ældreminister Thyra Frank (LA) i weekenden.

TV-kanalen har den seneste uge fortalt om uværdige forhold for ældre på flere plejehjem, men da ældreministeren blev spurgt, hvordan hun ville agere på de oplysninger, lød hendes svar, at det ikke var noget hun kunne gøre noget ved.

»Altså jeg kan jo ikke, det er jo kommunerne. Kommunerne, der er selvstyre,« sagde hun til TV 2.

Efter kun en uge på posten som minister vil nogen måske mene, at Thyra Frank skal have tid til at sætte sig bedre ind i sagerne i sit ministerium, før hun bliver mødt med en storm af kritiske røster for sine udtalelser. Men Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne fastholder, at det i dette tilfælde er på sin plads med hård kritik.

»Vi er nødt til at bede om, at den til enhver tid siddende minister, der har ansvaret for et område, og det har hun jo så på ældreområdet, er sit ansvar bevidst. Og at ministeren også gør, hvad hun kan for at sikre, at der er en værdig omsorg ude i kommunerne over for de ældre,« siger Peter Skaarup.

Han påpeger, at 29 kommuner ifølge Ældre Sagen har skåret ned på omsorgen til ældre over 80 år, selvom kommunerne har fået den såkaldte værdighedsmilliard.

»Jeg var en af dem, der var glad for at Thyra Frank blev minister, for så tænkte jeg, at så har vi da i hvert fald en, der har hjertet på det rette sted i forhold til at sikre de ældre en ordentlig og tryg alderdom. Så er det klart, at de udtalelser hun er kommet med, de tyder på, at hun skyder ansvaret fra sig, og det er vi nødt til at anholde og sige, det går simpelthen ikke,« siger Peter Skaarup.

Han håber, den nye ældreminister vil erkende, at hun har et ansvar, og hanke op i de kommuner, der omtales i TV 2s udsendelser.

Socialdemokraternes ældreordfører, Astrid Krag, var hurtigt ude lørdag og konstatere, at Thyra Franks udtalelser var »rekorden« i forhold til, hvad hun har oplevet i sine ni år i Folketinget. Adspurgt om hun ikke mener, den nye minister skal have tid til at sætte sig ind i sagerne, svarer hun:

»Vi skal jo høre meget om, at Thyra Frank har 37 års erfaring fra ældreområdet. Derfor kan det undre, at vi samtidig skal høre, at hun ikke kan udtale sig om ældreområdet som ny minister. Det er svært at se, at begge ting kan passe på en gang. Hun er heller ikke ny på Slotsholmen.«

Men er det i virkeligheden ikke rigtigt, når hun siger, at det er kommunernes ansvar at sikre ældre en ordenligt behandling på landets plejehjem?

»Hun siger samtidig noget, der også er rigtigt, nemlig at hun kan sætte de overordnede rammer. Og kommunerne skal nu engang levere pleje og omsorg inden for de økonomiske rammer, regeringen sætter. Her har vi en ældreminister, der står i spidsen for en regering, der vil føre en økonomisk politik, der betyder, at vi de kommende år vil mangle mellem en hel og halvanden milliard kroner om året bare for at leve op til det nivaeu, vi har nu. Ansvaret for det rammer ligger hos regeringen og hos ministeren,« siger Astrid Krag.

Ældreordføreren tilføjer, at der firndes forskellige tilsyn, der skal sikre at kommunerne leverer den rette omsorg. Tilsyn, som ministeren også har indflydelse på.

»Det virker som om, hun helt har glemt, hvordan ældreområdet er indrettet,« siger Astrid Krag om Thyra Frank.

Astrid Krag oprfordrer ældreministeren til at tage initiativ til et møde med relevante aktører inden for området. De bør sætte sig sammen og tage fat på de anbefalinger fra Ældrekommissionen, der ikke er blevet ført ud i livet, lyder det.