Hans Engell: Thorning favorit til topjob i EU

Ifølge den politiske kommentator er statsministeren favorit til posten som EUs kommende udenrigsminister. Helle Thorning-Schmidt står stærkt hos den tyske kansler Angela Merkel, og det er helt afgørende, påpeger Engell.

Posten som EUs højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, populært kaldet EUs udenrigsminister, er i dag besat af britiske Catherine Ashton, »og til den post står Helle Thorning særdeles stærkt«, mener Hans Engell Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver nu atter bragt i spil til et topjob i EU.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er statsministeren således favorit til jobbet som udenrigsminister i EU, når posten skal besættes næste år.

»Udsigten til topposten i EU er rigtig god. Faktisk er Helle favorit, hvis hun vælger at slå til. Og tidspunktet til et skifte er velvalgt i forhold til regeringen og et kommende folketingsvalg,« skriver Hans Engell søndag i Ekstra Bladet, der bringer historien på avisens forside.

Det er ikke længe siden, at Thorning blev sat i forbindelse med en topstilling i Bruxelles.

Når valget til EU-parlamentet er gennemført næste år, skal der findes nye navne til posterne som formand for EU-Kommissionen, EU-præsident og EUs udenrigschef, og her har Thornings navn været nævnt blandt kandidaterne.

Selv har statsministeren afvist at kommentere rygterne, mens hun har påpeget, at man ikke skal lade fantasien få frit løb.

Posten som EUs højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, populært kaldet EUs udenrigsminister, er i dag besat af britiske Catherine Ashton, »og til den post står Helle Thorning særdeles stærkt«, mener Hans Engell.

»Dels er hun regerende statsminister. Politisk balanceret. De elsker hende i EU-parlamentet. God til sprog. Kan håndtere østersknive og hummergafler. Den rigtige garderobe. Medie-stærk og med solide europæiske netværk. Helle har et godt forhold til de fleste af EUs stats-og regeringschefer uanset partifarve, og hvad der er allervigtigst: Helle har et rigtig godt forhold til den bomstærke tyske kansler Angela Merkel,« skriver Engell.

Netop den tyske kansler er helt central for Thorning, mener den politiske kommentator.

»Merkel kan som nord(øst)tysker godt lide danskere. Hendes tænkemåde ligger tæt på danske politiske traditioner: Man kommer til tiden, har styr på pengene og lover ikke (ret meget) mere, end man kan holde,« skriver han i Ekstra Bladet.

Ifølge Hans Engell er det et kostbart sats, hvis Thorning forsøger at gå efter posten.

»Lykkes det, vil alle rose hende for en modig beslutning og være stolte af endnu en dansker i toppen af internationalt samarbejde. Glipper det, vil hun til gengæld være færdig som statsminister,« skriver han.

Tidligere statsminister for Venstre Anders Fogh Rasmussen blev i 2009 valgt som NATOs generalsekretær.