Hans Engell revser DF for amatøragtige regeringsforhandlinger

Politisk kommentator revser Dansk Folkepartis håndtering af regeringsforhandlingerne med Venstre.

Dansk Folkeparti tager sig dyrt betalt, hvis de skal gå i regering med Venstre. Partiet har ifølge flere toneangivende DFere fire »ufravigelige« krav, som går på, at grænsekontrollen skal genetableres. Udlændingepolitikken skal skærpes. Der skal gives plads til vækst i den offentlige sektor. Og der skal laves en dagpengeløsning.

Selvom Kristian Thulesen Dahl (DF) afviser at tage ordet »ufravigelig« i sin mund, så har blandt andre Europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) og Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen (DF) ikke tøvet med at kalde det ufravigelige krav.

Men Dansk Folkeparti har i virkeligheden grebet regeringsforhandlingerne med Venstre alt for ringe an, mener den politiske kommentator Hans Engell.

»Jeg synes faktisk, at Dansk Folkeparti har håndteret det ret amatøragtigt for at sige det ligeud,« siger politisk kommentator Hans Engell til TV2.

Han kender forhandlingsprocesserne indefra, fra sin tid som minister under Schlüter-regeringen i begyndelsen af 90erne og som formand for Det Konservative Folkeparti i samme årti.

»Det er i strid med professionel håndtering af regeringsdannelse, at Dansk Folkeparti har en hel håndfuld af forskellige politikere, der udtaler sig om forhandlingspositionerne. Morten Messerschmidt udtaler sig om grænsekontrol og EU. Og Søren Espersen har udtalt sig om ufravigelige krav. Og Peter Skaarup er på banen. Det normale er, at når der forhandles på det niveau, er det partilederen, som forhandler og udtaler sig. Alle de andre klapper i. Det tegner et utroligt mudret billede,« lyder det fra Hans Engell.

Mandag er det tid til en ny dronningerunde, hvor Lars Løkke Rasmussen vil bekendtgøre, at han alligevel ikke kan etablere en flertalsregering. Derefter begynder han forhandlinger om en mindretalsregering – sandsynligvis enten VO eller ren V.