Hans Engell: Espersen giver ikke bare op

Lene Espersen vender senere i dag hjem til noget der ligner lynchstemning. Men billedet er mere nuanceret end som så, mener Hans Engell.

Foto: Henning Bagger

Der vil uden tvivl vente udenrigsminister og formand for Konservative Lene Espersen en stor velkomst, når hun i dag vender hjem fra Quatar - om end den ikke er varm. For selvom hun i øjeblikket befinder sig udenfor Danmarks grænser, er hun centrum i orkanens øje herhjemme, efter utilfredsheden med hende er intensiveret de seneste dage, og flere i det konservative bagland ønsker hendes afgang

- Hun har et klart billede, når hun kommer hjem i dag, og har formentlig allerede taget en beslutning. Hun skal gøre op, om hun vil blive og kæmpe for sin formandspost, kaste håndklædet i ringen eller forsøge at vinde tid - der er de tre muligheder. Det helt afgørende for hendes chancer er, hvad hun selv beslutter sig til, siger Hans Engell, der er tidligere konservativ minister.

Ud og hjem - og ud igen?

Der er lagt op til, at der skal falde en afgørelse i løbet af et par dage om, hvorvidt Lene Espersen kan blive siddende som formand for Konservative eller ej, og ifølge mediebilledet tyder meget på det sidste. Billedet er dog mere nuanceret end som så, mener Hans Engell.

- Billedet er mindre skarpt, end det tegner sig i medierne her til morgen. Mange af de konservative, der har meldt deres utilfredshed på nuværende tidspunkt, er letvægtere. Den helt tunge del har ikke været på banen endnu - for eksempel de store borgmestre og foreninger samt partiets inderkreds. Man skal huske på, at det hele også i høj grad handler om, at partimedlemmerne vil have klarhed og beslutninger - og ikke mindst lægge pres på Lars Barfoed og Brian Mikkelsen, siger Hans Engell. 

- Samtidig vil hun nok argumentere for, at det kun er to år siden, at 2.000 stod og klappede af hende som ny formand - de samme der nu giver hende kniven i ryggen, og at hun ikke har haft en chance som partiformand. Hendes gemyt er ikke til at give op, for det her er hendes kamp, så det er hun slet ikke klar til.

Omvendt er det svært for hende at fortsætte, hvis folketingsgruppen går imod, selvom hun jo er valgt ind af landsrådet, og hun dybest set vil kunne sige, at folketingsgruppen ikke kan vælte hende. Hvis de gør det, har de til gengæld ansvaret for, at meningsmålingerne på rekort tid stiger, og der er slet ingen naturlov i, at Lars Barfoed kan få dem til det, for han er ingen billetsælger. Han er på kant med Dansk Folkeparti og har det ikke let med Venstre, så det kan blive et problem med ham, og alt i alt er det en giftig sag, siger Hans Engell.

Stand up - shut up

Han tror nu alligevel på Lars Barfoed som ny partiformand, hvis Lene Espersen ryger. Gør hun ikke det, er det vigtigt for partiet at stå sammen og udvise konsensus.

- De er nødt til at gøre, som den tidligere britiske premierminister John Major engang sagde: "Stand up - shut up." Altså hvis Lene Espersen tager kampen op, er de andre nødt til at klappe i og stå sammen om hende og tage kampen i fællesskab. De kan ikke lave mere roderi, hvis de skal klare sig ved valget, siger Hans Engell, der dog ikke tror, at Konservative vil nå spærregrænsen.

Vigtigt momentum i dag

Når Lene Espersen i dag vender hjem, er det vigtigt for hende at udnytte det momentum, der vil være. Hvis hun forsøger at vinde tid, har hun tabt - både momentum og kampen, mener Hans Engell. Alligevel tror han, at hun vil forsøge at vinde tid.

- I et forløb som det her er momentum meget stærkt - når hun kommer hjem i dag, vil der være et kæmpe opbud af presse i lufthavnen, så hun har muligheden for at melde ud allerede ved ankomst til Danmark. Hun taber det momentum, hvis hun vælger at prøve at vinde tid, men det er en stor beslutning, og nok kan hun tale i telefon fra Quatar, men hun har behov for at tale med nogle flere, efter hun kommer hjem - så jeg tror, at hun vælger den model, siger han.