Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark mangler både en ændret lovgivning og ændrede holdninger i spørgsmålet om, hvorvidt handicappede må diskrimineres. Så klar er meldingen fra formanden for paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, og han står ikke alene med kritikken.
Ifølge Politiken kritiserer FNs Handicapkomite Danmark for ikke at efterleve handicapkonventionen på en række områder. Det har resulteret i 72 anbefalinger til, hvad Danmark kan gøre bedre på handicapområdet. Et stort kritikpunkt er, at Danmark - som det eneste nordiske land - ikke har et generelt forbud mod diskrimination af mennesker med handicap, og for Thorkild Olesen er der nu kun en ting at gøre for landets politikere:
»Jeg synes, at man skal tage sig sammen og få lavet det forbud. Det behøver man ikke at tænke ret meget over,« siger han og tilføjer:
»Det er en vattet politisk holdning, hvis man ikke tør skrive os ind i et forbud.«
Han fortæller, at det i dag ikke er forbudt at forbyde en blind at komme ind i en butik, fordi personen har en førerhund. Og det er heller ikke forbudt at sige nej, hvis en udviklingshæmmet ønsker plads på en restaurant, fordi det formodes, at personen ikke kan sidde pænt.
»Det er ofte, man hører om det, når man omgås folk, der har førerhunde, eller folk, der er udviklingshæmmede. Så det sker, og det burde ikke ske overhovedet,« siger Thorkild Olesen.
I dag har Danmark kun et forbud mod diskrimination af handicappede på arbejdsmarkedet. Men formanden mener, der er brug for en meget større indsats - og det begynder med en lovændring.
»Når man taler om handicapspørgsmål, så er der mange fine snakke og mange fine talemåder. Men hvis man skal gennemføre noget, så er der behov for et lovgrundlag, der siger, at vi ikke må forskelsbehandle mennesker, der er handicappede, uanset om det er på eller uden for arbejdsmarkedet,« siger Thorkild Olesen og tilføjer, at der skal følges op med kampagner, som sikrer, at holdningerne i samfundet følger med loven.
Thorkild Olesen kan desuden ikke forstå, at det ikke er sket for længst:
»Adskillige regeringer har haft muligheden for at gøre det, og jeg kan ikke se det som andet end mangel på politisk vilje.«