Han var radikal borgmester i 15 år – nu foreslår han en »utraditionel løsning« på krisen: Vælg Marianne Jelved

Ifølge den tidligere, mangeårige radikale borgmester Jørn Sørensen er han ikke ude på at »desavouere Sofie Carsten Nielsen«, når han nu kommer med sit forslag til ny formand for partiets folketingsgruppe.

Tidligere R-borgmester Jørn Sørensen mener ikke, at Marianne Jelved er »en løsning på længere sigt« som formand for de Radikales folketingsgruppe, men der er brug for en »fast hånd, som vi ved, hun har«. På billedet ses blandt andre Marianne Jelved, Ida Auken, Zenia Stampe og Kristian Hegaard under Radikale Venstres sommergruppemøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Radikale Venstre har flere gange i løbet af de seneste 15 år oplevet mandefald i folketingsgruppen og set nye partier opstå med eksradikale i front. Alligevel er det svært at finde fortilfælde for graden af den krise, partiet har befundet sig i, siden Morten Østergaard forrige onsdag måtte trække sig som politisk leder af partiet.

Onsdag nåede krisen et nyt niveau, da partiets største stemmesluger, folketingsmedlemmet Ida Auken, anklagede den nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, »for at skjule vigtig viden over for offentligheden og for folketingsgruppen« og »dække over« Morten Østergaards adfærd over for kvinder.

Fra en af de radikale højborge opfordres partiet nu til at finde en »utraditionel løsning« på splittelsen.

Opfordringen kommer fra Holbæks tidligere, mangeårige borgmester Jørn Sørensen, der stod i spidsen for den nordvestsjællandske kommune fra 1994 til 2009 – altså både før og efter kommunalreformen.

I et debatindlæg i den lokale avis skriver Jørn Sørensen, at Sofie Carsten Nielsen har gjort det »fint« som Morten Østergaards »pludselige afløser«, men at diskussionen om Carsten Nielsens viden om Østergaards krænkelsessager har skabt problemer.

Han foreslår derfor, at de Radikale for en periode sætter en tidligere leder i spidsen for oprydningsarbejdet i partiet.

»Uden at ville desavouere Sofie Carsten Nielsen vil jeg derfor foreslå mit gamle parti og dets folketingsgruppe at lave en midlertidig løsning, hvor Marianne Jelved vælges til ny formand for folketingsgruppen – som en skikkelse, alle kan samles om, og som kan klare sig uden om spørgsmål om eventuel indblanding i sexismesager og håndtering af disse,« skriver Jørn Sørensen.

Marianne Jelved stod i spidsen for Radikale Venstre fra 1990 til 2007, og som sit partis leder formåede hun både at have et tæt parlamentarisk samarbejde med den tidligere, borgerlige Schlüter-regering og at være en del af Poul Nyrup Rasmussens (S) centrum-venstre-regeringer op gennem 1990erne, ligesom hun i en periode var kultur- og kirkeminister i Helle Thorning-Schmidts regeringer i begyndelsen af 2010erne.

Marianne Jelved tilhørte det mindretal på fire ud af 16, som under et kampvalg i folketingsgruppen forrige onsdag pegede på Martin Lidegaard – der har erklæret sig som tilhænger af en mere kompromissøgende linje for partiets politik – som Østergaards afløser.

Jørn Sørensen erkender i debatindlægget, at Marianne Jelved – der har siddet i Folketinget siden 1987 – »ikke er en løsning på længere sigt«, men erklærer, at der er brug for en »fast hånd, som vi ved, hun har«.

Holbæk er ligesom jyske Skive kendt som en af det gamle radikale husmandspartis højborge, men den radikale vælgerskare har i de senere år i stigende grad skullet findes i landets større byer, og ved de seneste tre folketingsvalg har partiet fået en lavere andel af stemmerne i Holbæk-kredsen end på landsplan.