»Han har bidraget enormt til det danske samfund« Støjberg og Kjærsgaard mindes Kurt Westergaard

Muhammedtegneren Kurt Westergaard er død. Inger Støjberg husker tilbage på det specialfremstillede julepynt, han sendte hende, og Pia Kjærsgaard husker ham især for hans afvæbnende lune. Begge har de enormt respekt for den stålsatte tro på ytringsfrihed, han var et symbol på.

Kurt Westergaard er død. Inger Støjberg og Pia Kjærsgaard mindes ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tegner Kurt Westergaard, der er gået bort 86 år gammel, vil af Pia Kjærsgaard især blive husket for den måde, han med lune og underfundighed afparerede de vanskelige situationer, som hans arbejde havde sat ham i.

Kurt Westergaard måtte i sine sidste mange år leve med livvagt og på hemmelige adresser, efter han var en af de tegnere, som i 2005 tegnede profeten Muhammed til Jyllands-Postens kultursektion. Hans tegninger var med til at sparke gang i det, der er blevet kaldt den største udenrigspolitiske krise efter anden verdenskrig, Muhammedkrisen.

Den tidligere partiformand for Dansk Folkeparti, der selv har haft livvagter i store dele af sit liv, tænker blandt andet tilbage på hans afvæbnende stil under en samtale, de havde:

»Jeg sagde til ham: »Hold da op Kurt: Jeg har livvagter, men på et eller andet tidspunkt holder det op. Du må bare leve med det resten af dit liv.«  Og så siger han: »Nå ja, når jeg en gang kommer på plejehjem, så har jeg da altid nogen at snakke med.« Sådan var han hele vejen igennem,« husker Pia Kjærsgaard søndag aften, kort efter nyheden om Kurt Westergaards død er blevet offentliggjort.

Pia Kjærsgaard lærte Kurt Westergaard at kende i forbindelse med Muhammedkrisen i 2005 og i løbet af årene fik de tæt kontakt.

»Han var en god ven og en utrolig dejlig person, som jeg kom til at holde meget af på grund af mange ting: Blandt andet hans overskud over for dem, som ville ham det ondt. Hans lune, hans tålmodighed og hans store tillid til mennesker, som man skulle tro, han ikke altid havde plads til. Men det havde han i allerhøjeste grad over for alle,« siger hun.

Pia Kjærsgaard har selv været udsat for Kurt Westergaards tegninger i sin tid, siger hun. Og det skal både hun – og alle andre kunne kapere – mener hun.

»Han har bidraget enormt til det danske samfund, til en debat om ytringsfrihed, om frihed, og det vi betegner som vores kultur: At vi skal have satire, vi skal have vide rammer, vi skal være åbne over for, at man også kan blive totalt til grin en gang i mellem – også på en måde, som niver. Det har jeg selv prøvet mange gange,« siger hun.

Julepynt og humor

Også den tidligere mangeårige minister for Venstre, Inger Støjberg, der i dag er løsgænger, fortæller, at Kurt Westergaard har betydet »rigtig meget« for hende.

»Han var jo et ekstremt varmt og dejligt menneske at være sammen med. Han var også et meget vidende menneske. Og så kan jeg sige at på den politiske del har han betydet enormt meget for mig og også den måde, jeg er politiker på,« siger hun og uddyber:

»Det, at vi oplevede Muhammedkrisen og den stålsathed på ytringsfriheden, som Kurt Westergaard i den grad blev synonym på, det har været definerende for mig. Han har langt hen af vejen været med til at definere mig som politiker.«

Hun nærer den dybeste respekt for hans tilgang til sit arbejde med satiriske tegninger, og at han kunne leve under det enorme pres, han gjorde.

»Som menneske var han fantastisk, han var enormt dedikeret og stålsat omkring ytringsfriheden,« siger hun.

De to lærte hinanden at kende tilbage i 2009, da han illustrerede en kronik, Inger Støjberg havde skrevet. Den hænger i dag på hendes kontor.

»Han har jo en række andre tegninger bag sig, som i høj grad har sat et humoristisk præg på hverdagen. Og så kom han med den så berømte tegning, der kom til at definere Danmark og de værdier, som vi står på i Danmark,« siger hun og gentager, at hun mener, det var »helt nødvendigt og helt rigtigt« at bringe tegningerne.

Hun finder det »ubegribeligt,« at Kurt Westergaard trods attentatforsøg og konstante sikkerhedstrusler kunne holde humøret så højt, som både hun og Pia Kjærsgaard siger, han kunne. Inger Støjberg har også selv levet med livvagter i lange perioder.

Søndag aften, efter nyheden om hans død, husker Inger Støjberg med særlig glæde tilbage på den post, han en gang sendte hende. Han havde lavet pynt til hendes juletræ.

»Det har noget med Muhammedtegningen at gøre. Det er ikke den tegning, men den henviser meget til det. Jeg tænker på ham hvert eneste år, når jeg pynter op med det.«