Han gav Dansk Folkeparti fem mio. kr. og blev »ven« med Pia Kjærsgaard

I en ny bog fortæller den 84-årige Bent Ewald, hvorfor han i 2014 valgte at give over fem millioner i partistøtte til Dansk Folkeparti og om sine tætte relationer til DF-toppen.

Bent Ewald har siden 2014 doneret mere end fem millioner til Dansk Folkeparti, selvom han flyttede fra Danmark til Canada for 60 år siden. Fold sammen
Læs mere

Han har støttet Dansk Folkeparti med svimlende pengesummer, blandt andet fordi den mellemøstlige indvandring bekymrer ham.

Manden bag en af de største enkeltdonationer fra en privatperson i dansk politik fortæller i en ny bog om partistøtte og lobbyisme, »Skjulte penge«, hvorfor han siden 2014 har valgt at støtte partiet flere gange.

Bogen udkom onsdag, og forfatterne har talt med 84-årige Bent Ewald, som Jyllands-Posten i marts kunne fortælle havde doneret fem millioner kroner til Dansk Folkeparti i 2014.

I bogen forklarer han, at det Danmark, han forlod til fordel for Canada i 1950erne, er under en gevaldig udvikling i den forkerte retning pga. en stigende indvandring, og derfor vil han gerne hjælpe Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard og resten af medlemmerne i Dansk Folkeparti med at bremse den tendens.

»Jeg har længe tænkt på, hvad jeg kan gøre for mit gamle land, som nu er ved at komme i uføre, og jeg kom til den analyse, at jeg kun kunne hjælpe med penge, så jeg kontaktede Dansk Folkeparti i foråret 2014,« siger Bent Ewald i bogen »Skjulte penge«.

Kærligheden til sit gamle fædreland

Som 23-årig forlod Bent Ewald tilbage i 1955 Danmark for at gå på opdagelse ude i verden. Men rejsen blev til et livslangt ophold på den anden side af Atlanterhavet, nærmere bestemt Canada.

Her har han haft et »fantastisk forretningsliv« og optjent en forholdsvis stor kapital ved at sælge danske designermøbler og investere i erhvervsvirksomheder, fortæller han i bogen.

Den dansk-canadiske millionær har på trods af sine mange år væk fra Danmark dog hverken sluppet sit danske sprog, danske pas eller kærligheden til fædrelandet.

Derfor tog han i 2014 kontakt til Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard, som mærkede en yderst stor kærlighed fra dansk-canadieren til sit gamle land.

»Han er et utroligt spændende, åbent, engageret og dejligt menneske. Og jeg kan ikke lade være med at blive fascineret af manden, der har boet i Canada i så mange år, men stadigvæk har et bankende varmt hjerte for sit fædreland,« siger Pia Kjærsgaard til politiko.dk.

Postede penge i DF flere gange

Det er ikke kun beløbet på de fem millioner, som Bent Ewald har støttet med, står der i bogen. I 2015 valgte den dansk-canadiske mæcen således at støtte Dansk Folkeparti, som han også er medlem af, i forbindelse med afstemningen om det danske EU-retsforbehold.

Samlet modtog partiet i omegnen af en halv million til sin nej-kampagne, men det har ikke været muligt for bogens forfattere at udspecificere, hvor mange af pengene, der kom fra Bent Ewald.

Derudover indrykkede han i forbindelse med folketingsvalget samme år en helsideannonce i fire af landets store aviser. I annoncen, der kostede ham knap 200.000 kroner, skrev Bent Ewald blandt andet om den stigende indvandring.

»Hvad sker der med vort gamle Danmark? Alt for mange udlændinge, der ikke kan eller vil forstå vore værdier og ikke vil os det godt, tager ophold i landet. Mange åbenbart på offentlig forsørgelse og en betragtelig del kriminelle,« stod der i annoncerne.

Artiklen fortsætter under billedet af Bent Ewalds annonce »Åbent brev til det danske folk«.

Bent Ewalds bidrag har i det hele taget været ret ekstraordinært, skriver forfatterne bag bogen »Skjulte penge«, Chris Kjær Jessen fra Berlingske og Carl Emil Arnfred fra Politiken. Især de fem millioner er rigtig mange penge i dansk politik.

»Det er meget sjældent, at man i dansk politik ser en så stor enkeltdonation fra en privatperson. Der kan godt være nogen, der har givet mere end de her fem millioner på et tidspunkt, men jeg er ikke umiddelbart stødt på så stor en enkeltdonation fra en privatperson til et parti,« siger Chris Kjær Jessen.

Er der flere penge på vej?

I bogen fremgår det, at Bent Ewald »på rekordtid har knyttet tætte bånd til centrale DF-skikkelser på Christiansborg, som han allerede er på fornavn med.«

Pia Kjærsgaard har blandt andet haft ham til middag hjemme hos sig selv og spist frokost med ham og hans datter i restauranten Tårnet på Christiansborg under sidste års valgkamp. I bogen beskriver Pia Kjærsgaard Bent Ewald som »en rigtig god ven – altså en personlig privat ven, som jeg ville ønske, jeg havde kendt mange år tidligere«.

Pia Kjærsgaard oplyser til politiko.dk, at hun inden mødet med Bent Ewald i 2014 var lidt loren ved det hele.

»Han henvendte sig til os og sagde, at han godt ville have en snak med os, fordi han gerne ville hjælpe os. Så jeg tog et møde med ham, og jeg anede jo ikke, hvem han var, så jeg var lidt skeptisk og tænkte: Hvad er det, han vil? Men han var meget lige til og en person, som man omgående følte tillid til,« siger Pia Kjærsgaard.

Den tidligere DF-formand erkender, at indgangsvinklen til de tætte bånd, hun har fået med DF-støtten, er de mange penge, som han har givet til partiet.

»Ja, han har doneret penge, men udover det er han en utrolig god ven af Dansk Folkeparti,« siger Pia Kjærsgaard, der også skal mødes med Bent Ewald i sommerferien, når han besøger Danmark.

Og til spørgsmålet, om hun har hørt noget til kommende donationer fra den dansk-canadiske forretningsmand, er svaret et klart og tydeligt »nej« fra Pia Kjærsgaard.

Politiko.dk har forsøgt at få en kommentar fra Bent Ewald.