»Hallo... Hallo, hallo... Kære venner, hallo, kære venner...«

Valgkampens første partilederrunder satte ordstyrernes rolle i fokus, og især hos DR fik ordstyreren kam til sit hår.

Partilederrunde hos Danmarks Radio onsdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nemt at afbryde partiledere på live tv, når valgkampen raser.

Det måtte DRs Kim Bildsøe Lassen onsdag sande, da Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Morten Østergaard (R) og Lars Løkke Rasmussen (V) talte højlydt og i munden på hinanden under en ophedet debat om flygtninges vilkår i Danmark.

tv-klippet skal man anstrenge sig for at skelne partiledernes ord fra hinanden, men i baggrunden høres alligevel ordstyrerens forsøg på at skære igennem:

»Hallo... Hallo, hallo... Kære venner, hallo, kære venner... Kære venner.... Jeg bruger endda ordet 'venner',« lød det fra Kim Bildsøe, hvortil Helle Thorning-Schmidt svarede kækt:

»Ja, du er meget flink«.

Under den efterfølgende partilederdebat på TV 2 kørte ordstyrer Cecilie Beck en mere hård linje og truede endda på et tidspunkt i spøg med at slukke for Uffe Elbæks mikrofon, hvis han ikke rettede ind.

Valgkampens tv-transmitterede åbningsdebatter viser ifølge kommunikationsrådgiver og retoriker Trine Nebel, at ordstyrerne kommer til at spille en vigtigere rolle i valgkampen 2015 end tidligere.

»Hvor vi har været vant til at se ordstyreren som en mellemmand, der træder i baggrunden, er politikerne efterhånden blevet for skolet i debatformen til, at det er nok. Ordstyreren er nødt til at blive en aktør og engagere sig aktivt i debatten, for at det skal fungere. I går var det iøjnefaldende, at de to debatter blev styret så forskelligt,« siger Trine Nebel.

Som »ambassadør for vælgerne« vurderer hun, at TV 2 gik af med sejren i første runde.

»Debatten på TV 2 fungerede klart bedre, fordi den var meget strammere styret. På DR fik politikerne meget mere lov til at tale i munden på hinanden, og det gav en stemning af lukket klassefest, hvor man fornemmede, at politikerne havde noget kørende med hinanden, som ikke vedkom os andre. Og når man bliver beskuer til noget, der ikke har med en selv at gøre, så lukker man ned og ens tanker begynder at vandre,« siger hun.

Hos TV 2 står udviklingschef Ulla Pors i spidsen for kanalens valgdækning, og hun er - ikke overraskende - enig i, at TV 2s partilederrunde var vellykket.

»En af de ting, danskerne har talt meget om de seneste tid, er, at debatten tit ender med, at folk råber hinanden ind i hovedet. Der er Cecilie Beck enormt god til at få det gode humør ind i debatten og på samme tid sørge for, at danskerne bliver klogere på de væsentlige emner. Jeg deler stor ros ud til vores hold i dag, for vi leverede det, en valgdebat skal være,« siger Ulla Pors, som ikke vil kommentere konkurrentens partilederdebat.

Chefen for valgdækningen i DR Nyheder, Naja Nielsen, anerkender, at bølgerne gik højt på kanalen, men hun forklarer samtidig, at det et stykke hen ad vejen også er et spørgsmål om genre:

»Vi kunne nok godt have skåret lidt mere igennem. Men det er også meget vigtigt for mig, at politikerne faktisk får lov til at tale både ud og tale sammen, så det ikke bliver ti parallele interviews styret af studieværten. For mig er det også et stort forsamlingshus med mange hundredtusinde mennesker. De skal have lov at gå i clinch med hinanden. Det er den balancegang, man skal prøve at ramme,« siger Naja Nielsen, som generelt erklærer sig tilfreds med gårsdagens debat og i samme ombæring også har roser til overs til TV 2s håndtering af partilederdebatten.

Tilbage i tv-studiet hos DR rundede Kim Bildsøe i går partilederrunden af med en frisk kommentar, som fik selv de mest stridbare partileder til at trække på smilebåndet:

»Kære partiledere. Vi er nået dertil, hvor jeg skal sige tak, fordi I var så disciplinerede«.

Uanset ordkløveriet på skærmen var der dog flest danskere, som stillede ind på DRs partilederdebat, som havde en såkaldt seerandel på 33 procent, hvor TV 2 havde en seerandel på 20 procent.

Samlet set så 1,25 millioner danskere minimum fem minutter af én af de to partilederdebatrunder, viser seertal, som kommunikationsafdelingen i Danmarks Radio har stillet til rådighed for Berlingske.