Hængekøjen skaber ballade i blå blok

Dansk Folkeparti vil begrænse østeuropæeres adgang til det danske arbejdsmarked for at rette op på store underskud forude. Thulesen Dahl satser på støtte fra Venstre, men modtager skarp kritik fra de borgerlige partier.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (th.), vil gøre det sværere for østeuropæere at komme til Danmark og håber på at få opbakning til forslaget fra Lars Løkke Rasmussen (tv.) og det øvrige Venstre. Men det store parti afviser tanken. Arkivfoto: Keld Navntoft
Læs mere
Fold sammen

Det vrimler med forslag, der skal skabe balance i dansk økonomi.

Offentlige ydelser skal barberes, skatten sænkes og pensionsalderen hæves.

De forskellige forslag flyver lige nu på kryds og tværs i de borgerlige partier, og heller ikke Dansk Folkeparti kan længere dy sig for at komme på banen.

Partiet foreslår, at rumænere, litauere og polakker fremover skal have stærkt begrænset adgang til det danske arbejdsmarked. Faktisk er det kun de østeuropæere, der arbejder i brancher, hvor det ikke er muligt at skaffe dansk arbejdskraft, som må blive.

Danske virksomheders brug af østeuropæiske arbejdskraft er nemlig en stor del af årsagen til, at Danmark kommer til at have nærmest kroniske underskud på statens budget i flere årtier efter 2020.

Sådan lyder meldingen i hvert fald fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. I modsætning til blandt andre Det Konservative Folkeparti afviser han blankt at skære i de sociale ydelser, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i denne uge har forslået i Berlingske.

DF-lederen kalder DAs samlede 28 forslag for »dybt usympatiske« og mener i stedet, at nøglen til at løse en af »de største udfordringer i dansk økonomi« ligger i at få flere danskere ud på arbejdsmarkedet.

»Vi er simpelthen nødt til at få flere danskere væk fra overførselssystemet og gøre dem til skattebetalende borgere. Problemet er, at de job, som danskere på offentlig forsørgelse typisk vil kunne komme ud i i begyndelsen, er besat af østeuropæisk arbejdskraft. Det siger vi klart nej tak til,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Forhindrer danskere i at få job

Baggrunden for partiernes udmeldinger skyldes det såkaldte »hængekøjeproblem«, hvor Danmark om blot fem år har udsigt til milliardstore underskud på de offentlige finanser helt frem til anden side af år 2060.

Det har fået fremtrædende økonomer til at advare mod alt for store underskud, der vil bryde med de fælles EU-regler og den danske budgetlov. For at genoprette økonomien mener Kristian Thulesen Dahl, at der er behov for fundamentale ændringer i EU-lovgivningen. Ændringer, der skal medføre, at Danmark i fremtiden kan regulere antallet af østeuropæere.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af østarbejdere i 2014 steg med ti procent, så det kom op på 90.875 og dermed satte ny rekord.

»Det er et billede på, at det hele tiden bliver sværere for danskere på offentlig forsøgelse at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Det kan ikke nytte noget, at job i primært servicebranchen, i gartnerier eller frugtplantager bliver taget af en 29-årig polak, fordi hvorfor skulle arbejdsgiverne ikke ansætte ham, hvis han er dygtig og energisk?« siger Thulesen Dahl.

Kræver det ikke først og fremmest, at I får Venstre og de øvrige partier i blå blok med på forslaget?

»Jeg glæder mig over, at vi i eksempelvis diskussionen om, hvorvidt østeuropæere skulle have adgang til børnecheck, med det samme så, at Lars Løkke var meget aktiv på min side. Vi har kunne rykke Venstre, og det satser jeg også på, at vi gør igen.«

»Håbløst forkert«

I Venstre forklarer næstformand Kristian Jensen dog, at Dansk Folkeparti ikke skal regne med opbakning fra den side.

»Vi er ikke enige i, at man skal begrænse østeuropæisk arbejdskraft. Sagen er, at vi har brug for et integreret arbejdsmarked, og al erfaring viser, at man får et rigere samfund af at have åbne grænser – også i forhold til arbejdskraft,« siger han og tilføjer, at det især er den økonomiske gevinst ved at tage et arbejde, der skal være større.

Også Det Konservative Folkepartis gruppeformand, Brian Mikkelsen, afviser at støtte forslaget og mener, at en begrænsning af østeuropæere »ikke løser noget som helst« ved hængekøjeproblemet.

Ole Birk Olesen, som er Liberal Alliances finansordfører, kalder DFs melding for »håbløst forkert« og »meget populistisk«.

»Det er decideret forkert, at det er østeuropæere, der besætter danskernes job. Danskere søger i en meget ringe grad lavtlønsjob, fordi disse job ikke kan konkurrere med overførselsindkomsterne. Hvis østeuropæerne ikke var der, ville virksomhederne lukke ned, og det bliver Danmark blot et fattigere land af,« siger han.