Hækkerup: Vigtigt at få belyst embedsværkets rolle

Justitsminister Karen Hækkerup ønsker en hurtig forhørsproces af de to ledende medarbejdere i ministeriet, der mandag morgen blev fritaget for tjeneste.

Karen Hækkerup (S) har mandag morgen besluttet at fritage to ledende medarbejdere, herunder departementschef Anne Kristine Axelsson, for tjeneste, mens der nu skal indledes tjenstlige forhør om deres rolle i sagen om de urigtige oplysninger til Folketingets retsudvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) håber, at den tjenstlige proces, der mandag morgen blev sat i gang over for to ledende medarbejdere i ministeriet, kan være afsluttet inden sommer.

Det drejer sig om departementchef Anne Kristine Axelsson samt en anden ledende medarbejder, der ifølge Kammeradvokatens anbefaling er blevet fritaget for tjeneste, mens de skal igennem tjenstlige forhør.

Karen Hækkerup understreger, at hun netop har valgt pensionerede dommere til at være forhørsledere, så processen dermed vil kunne gå forholdsvis hurtigt - men hun erkender også, at det vil tage måneder.

»Der er nogle formelle ting, der gør, at det kommer til at tage tid, så derfor har jeg konstitueret Carsten Volmer til ny departementschef, så vi med det samme kan være funktionsdygtige. Det er de udpegede dommere selv, der beslutter, hvornår de ved nok til at komme med deres endelige udtalelse. Jeg ved ikke, hvornår de vil synes, at de er færdige, men det er mit håb, at det bliver i løbet af nogle måneder, i hvert fald inden sommer,« siger ministeren i et interview med Berlingske.

Hun har nu bedt Kammeradvokaten udfærdige en indstilling, som vil blive præsenteret for de to pågældende medarbejdere, der efterfølgende får mulighed for at komme med et høringssvar. Og derefter vil de tjenstlige forhør blive påbegyndt.

Efter forhenværende justitsminister Morten Bødskov (S) forlod sin post i december - i kølvandet på, at det kom frem, at han havde løjet over for Folketingets retsudvalg i forbindelse med aflysning af et besøg på Christiania - bad Karen Hækkerup sammenlagt fem medarbejdere i embedsværket om at afgive en redegørelse om deres rolle i sagen og deres rådgivning af den tidligere minister.

Redegørelserne, der på grund af Tjenestemandsloven ikke er underlagt offentlighed, blev ifølge Berlingskes oplysninger leveret videre til Kammeradvokaten før jul.

Og det er efter Kammeradvokatens vurdering, at Karen Hækkerup nu har valgt at tage disse alvorlige skridt over for to af medarbejderne, forklarer hun.

»Kammeradvokaten har indstillet til mig, at jeg går videre i forhold til to af medarbejderne, og at der ikke foretages yderligere tjenstlige skridt i forhold til de tre øvrige medarbejdere,« siger ministeren.

Din forgænger har jo taget konsekvensen i denne sag. Hvad er årsagen til, at I går videre ned i embedsapparatet, når nu ministeren er den øverste ansvarlige?

»Det er rigtigt, at Bødskov er gået af, men det
ændrer ikke ved, at det også er vigtigt at få undersøgt embedsværkets
rolle i denne her sag. Det er vigtigt at komme til bunds i sagen, i og med at der er afgivet urigtige oplysninger til Folketinget,« siger ministeren.

Har du tillid til det embedsværk, du har overtaget?

»Ja, det har jeg. Jeg har dygtige medarbejdere her i huset, som alle vil bestræbe sig på, at denne her sag finder sin afklaring, og ministeriet fortsat kan fungere. Men det er jo klart, at det jo altid er dramatisk, når medarbejdere bliver fritaget for deres arbejde, og det kommer organisationen selvfølgelig også til at bearbejde. Men de vil stadig være funktionsdygtige og kunne levere det arbejde, som de skal,« understreger Karen Hækkerup.

Ifølge Berlingskes oplysninger er det centrale omdrejningspunkt for de kommende tjenstlige forhør spørgsmålet om de urigtige oplysninger, der blev leveret til retsudvalget - men det står samtidig forhørslederne frit for at bevæge sig videre i andre retninger, når de går i gang med processen.