Hækkerup: Naturligt at udskrive valg i Sverige

En statsminister kan ikke regere et land med et flertal imod sig, konstaterer Socialdemokraternes Ole Hækkerup, der har fuld forståelse for Stefans Löfvens beslutning om at udskrive valg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For to måneder siden jublede de danske socialdemokrater, da deres svenske modstykker indtog regeringskontorerne i Stockholm.

Nu har statsminister Stefan Löfven og hans mindretalsregering udskrevet valg efter et forsmædeligt nederlag til den borgerlige alliance og højrefløjspartiet Sverigedemokraterna i Riksdagen.

Det har den politiske ordfører for Socialdemokraterne i Danmark, Ole Hækkerup (S), fuld forståelse for.

»Hvis den svenske rigsdag har vedtaget et forslag, som man som statsminister er uenig i, og man dermed har flertallet imod sig, så er det det rigtige at gøre. Det er en uholdbar situation for en regering at være i mindretal, så derfor er det en god idé at spørge vælgerne,« siger han.

Ole Hækkerup understreger, at den politiske kultur i Sverige på afgørende områder er vidt forskellig fra den danske. Han har svært ved at forestille sig en situation i Danmark, hvor en regering falder, fordi den nægter at samarbejde med et ugleset yderfløjsparti, i det aktuelle tilfælde Sverigedemokraterna.

»Der er to valgmuligheder: Enten samarbejder de med Sverigedemokraterna, eller også begynder de at tale sammen på tværs af midten,« siger han.

»I Sverige har de en meget hårdere opdeling af blokkene, som vi så det herhjemme under VK-regeringen. Jeg er glad for, at vi i Danmark for det meste evner at laver et bredt samarbejde og undlade at føre blokpolitik,« siger Ole Hækkerup.

Den svenske statsminister vil officielt udskrive valg 29. december til afholdelse 22. marts.