Hækkerup: Jeg sørgede for mission til Eritrea

I et interview fra i sommer siger den daværende justitsminister, at hun ville sørge for, at Udlændingestyrelsen rejste til Eritrea for at undersøge forholdene i landet. Udtalelsen sår tvivl om ministeriets rolle i den betændte sag om Eritrea-rapporten.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omstridte sag om Udlændingestyrelsens Eritrea-rapport tager nu endnu en drejning.

Det sker, efter tidligere udtalelser fra daværende justitsminister Karen Hækkerup atter har set dagens lys.

I et TV-interview i august sagde Karen Hækkerup således til TV 2, at det var hende - og ikke Udlændingestyrelsen - der tog initiativ til den omdiskuterede Eritrea-mission. Det skriver tv2.dk.

»Jeg slår bremsen i nu og sørger for, at Udlændingestyrelsen tager af sted til Eritrea og undersøger, om vi kan sende de her mennesker retur,« sagde Hækkerup, da det blev annonceret, at Udlændingestyrelsen på grund af en massiv tilstrømning af asylansøgere fra Eritrea ville sende en såkaldt »fact-finding-mission« til det østafrikanske land.

Igennem de seneste uger har nuværende justitsminister Mette Frederiksen (S) ellers fastholdt, at det var Udlændingestyrelsen selv, som tog initiativ til Eritrea-missionen for at undersøge forholdene og baggrunden for den markante stigning i antallet af asylansøgere derfra.

Det gjorde Mette Frederiksen blandt andet så sent som i onsdags. I folketingssalen lød det for eksempel ifølge tv2.dk:

»Udlændingestyrelsen informerede i august 2014 Justitsministeriet om, at styrelsen ikke fandt de tilgængelige baggrundsoplysninger om Eritrea fuldt ud opdaterede. Styrelsen havde derfor besluttet at foretage en fact-finding-mission,« sagde hun.

Mette Frederiksen har stået stejlt på, at hun som justitsminister ikke har blandet sig i tilblivelsen af den omstridte rapport. I folketingssalen sagde hun onsdag yderligere:

»Jeg kan fuldstændig blankt afvise, at jeg skulle have blandet mig i den rapport. Jeg kunne ikke drømme om at blande mig i den rapport. Jeg kunne ikke drømme om at blande mig i uafhængige myndigheders håndtering af asylspørgsmålet. Det ville forkert at gøre. Jeg har ingen forudsætninger for at gøre det,« sagde Mette Frederiksen.

I salen spurgte SF om, hvorvidt der ikke burde laves en ny rapport med flere kilder. Men det afviste Mette Frederiksen, der allerede har bedt om en redegørelse i sagen. Det er nemlig ikke op til hende at vurdere, understregede hun.

»Hvad så næste gang, der kommer en landerapport, som der er holdninger til? Jeg vil virkelig advare mod, at man kapper armslængden af, også selvom der er en offentlig debat,« sagde hun og uddybede:

»Det vil være min meget, meget, meget kraftige anbefaling, at man ikke begynder at have politisk indblanding i asylbehandlingen i Danmark.«

Berlingske har tidligere afsløret, at to af de embedsmænd, der blev sendt til Eritrea, efterfølgende har protesteret over, hvordan de indhentede oplysninger er blevet brugt. De to embedsmænd er nu sygemeldt.

Sagen har fået Mette Frederiksen til at kræve en redegørelse for sagsforløbet fra Udlændingestyrelsen.

Karen Hækkerup, der nu er direktør i organisationen Landbrug & Fødevarer, ønsker ikke at kommentere sagen overfor TV 2.

Berlingske har de seneste måneder dækket udlændingemyndighedernes håndtering af flygtninge fra Eritrea. Få overblik over det tidsmæssige forløb (klik på pilene eller træk i billedet):