Hækkerup: Illoyale oberst Hachel-typer skader forsvaret

Danmarks forsvar lider under illoyale og snævertsynede topofficerer, mener tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup. Venstre kalder det »et uhørt angreb«.

»Alle mine vågne timer og nogle gange også en god del af de sovende timer, har handlet om forsvarsemner. men knips – så var det slut,« fortæller tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup, der i dag er handels- og europaminister. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af forsvarets topofficerer arbejder enøjet efter deres egen politiske agenda og optræder så illoyalt, at de skader forsvaret.

Sådan lyder anklagen nu fra tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup, som dermed bryder med den gængse politiske tradition for ikke at blande sig i sit tidligere ministeransvarsområde.

»Der er nogle oberst Hachel-typer, som kører deres egne politiske dagsordener. De er meget besværlige, meget snævertsynede og er efter min bedste overbevisning bestemt ikke nogen gevinst for det danske forsvar,« siger Nick Hækkerup.

»Det tror jeg godt, at jeg kan sige nu. Det kunne jeg aldrig sige, da jeg sad på posten.«

I løbet af sine knap to år som forsvarsminister kastede Nick Hækkerup sig ind i flere politiske sværdslag med forsvaret. Hækkerup fik som bunden opgave at spare cirka tre mia. kroner på forsvarets budget og besluttede at tage første skridt til en sammenlægning af Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet. I løbet af processen oplevede han at blive modarbejdet af flere topofficerer.

»Beslutninger blev underløbet, miskrediteret og sat i dårligt lys, og oplysninger blev lækket til pressen. Det kan de så gøre og sige: »Ha ha, der fik vi ram på forsvarsministeren.« Sandheden er bare, at det får det samlede forsvar til at fremstå mindre professionelt,« siger Nick Hækkerup.

Han vil ikke sætte navn, tal eller rang på officererne, men indikerer, at flere af de såkaldte »Oberst Hachel-typer« sidder højt i hierarkiet.

»Det er ikke sådan, at det vælter systemet, men det er nok til, at forsvaret står dårligere, end det burde gøre. Det er ikke fordi, alle på general-niveau er tåber. Jeg har også mødt nogle af de dygtigste ledere, jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med i den offentlige sektor, i forsvaret. Så spredningen er meget stor,« siger Nick Hækkerup.

Han mener, det er afgørende, at hans arvtagere gennemfører sammenlægningen af Forsvarskommandoen og departementet, men det er ikke i sig selv tilstrækkeligt til at ændre kulturen, mener han.

»Nej, det vil det ikke være, men det vil være et rigtigt vigtigt skridt. Det er noget, som tager tid,« siger han.

Ros fra Enhedslisten

Enhedslisten roser den tidligere forsvarsminister.

»Jeg synes, at Hækkerup fortjener stor respekt for den melding. Jeg håber, at den nye forsvarsminister vil følge op på det her. Spørgsmålet er, om Nicolai Wammen er lige så modig som Nick Hækkerup,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (EL).

De Radikales forsvarsordfører, Zenia Stampe, vil ikke afvise, at der er for mange »oberst Hachler« i forsvaret.

»Jeg tror godt på det, når han fortæller det. Det er bare ikke noget, som jeg selv har oplevet. Man skal dog ikke lade sig snyde af det ydre. Man kan godt have overskæg og være en moderne leder,« siger hun.

I officerernes fagforening siger formand Bent Fabricius, at der måske er en enkelt, der minder om »oberst Hachel«, men han afviser, at det er et generelt billede. Han mener heller ikke, at det var officerer, der lækkede dokumenter til pressen.

»Jeg har en opfattelse af, at det ret ofte var politikere, der lækkede oplysninger, som de fandt betimeligt at komme ud med i pressen,« siger formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark.

Han mener, at Forsvarsministeriet har været præget af en stor grad af lukkethed om vigtige beslutninger, og at det derfor er naturligt, at den tidligere minister mødte modstand.

»Hele forligsprocessen og især optakten til forliget var præget af en enorm lukkethed, så skal man ikke forvente, at der er mange, der er positive,« siger han.Har Hækkerup ret i, at der er officerer, som kører deres egen forsvarspolitiske agenda?

»Ja, det tror jeg faktisk, han har et stykke hen ad vejen. Men det er ikke fordi, de hytter deres eget skind,« siger Bent Fabricius.

Venstres forsvarsordfører kalder Hækkerups udsagn for »et uhørt angreb«.

»Nick Hækkerups mål som forsvarsminister var at lægge sig ud med alt og alle. Så jeg ser det som afslutningen på en – heldigvis – kort karriere i Forsvarsministeriet, hvor han gjorde meget mere skade, end han gjorde gavn,« siger Troels Lund Poulsen.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er fåmælt om sin partifælles udsagn.

»Jeg vil ikke kommentere på min forgængers ministertid. Men som ny forsvarsminister forventer jeg, at alle i forsvaret – og naturligvis også de øverste officerer – samarbejder loyalt om at gennemføre forsvarsforliget,« siger Nicolai Wammen.

Læs også interview med Nick Hækkerup i Magasin side 2-5