Hækkerup anklages for løgn i våbendebat

Ifølge Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, har alle berørte parter anbefalet de nye våbenregler. Men det er ikke korrekt. Hækkerup lægger sig fladt ned.

Ole Hækkerup, Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald

Det er en »lodret løgn«, når Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, siger, at »alle berørte parter« har anbefalet de nye våbenregler, som justitsminister Morten Bødskov (S) onsdag bekendtgjorde.

Sådan lyder det fra en af de berørte parter.

De nye regler betyder, at alle luft- og fjedervåben med en kaliber på 5,5 milimeter og derover fra 1. juni vil kræve våbentilladelse, og ifølge foreningen Nordisk Våbenforum vil det få negativ betydning for omkring en halv million danskere.

Foreningen har indsendt flere høringssvar i løbet af de fire-fem år, som det har taget skiftende justitsministre at komme frem til de aktuelle regelændringer.

I et høringssvar 4. april 2011 til daværende justitsminister Lars Barfoed (K) og Folketingets Retsudvalg anbefalede Nordiske Våbenforum en kalibergrænse på 6,35 milimeter. Ole Hækkerup sagde torsdag, at den nye bekendtgørelse blev sendt i høring hos samtlige berørte parter i sagen, og at »de anbefaler alle den grænse, som vi nu er kommet ud med« på 5,5 milimeter.

- Det er jo lodret løgn. Ole Hækkerup ved da udmærket godt, at en af høringsparterne, Nordisk Våbenforum, netop påpegede, at denne kalibergrænse gav en verden af problemer, siger Claus Rittig fra Nordisk Våbenforum til Berlingske Nyhedsbureau.

- De eneste, der repræsenterede hr. og fru Danmark, som bliver ramt af dette lovsjusk, var Nordisk Våbenforum, og vi anbefalede absolut ikke en grænse ved 5,5 milimeter, skriver han.

Ole Hækkerup beklager sine udtalelser, efter at han har hørt radiointerviewet med Berlingske Nyhedsbureau, hvor han siger, at alle berørte parter bakker op om de nye regler. Han var godt klar over, at Nordisk Våbenforum var og er imod de nye regler.

- Lyve er jo et stærkt ord, men nu har jeg hørt klippet igen, og jeg kan godt høre, at jeg har fået udtrykt mig alt for firkantet. Min pointe var, at både Rigspolitiet og jægerforbundet har støttet op om den grænse, vi har lavet, men der er også nogen, som ikke støtter op om det, bl.a. Nordisk Våbenforum, siger Ole Hækkerup.

I Nordisk Våbenforum ærgrer man sig fortsat over, at regeringen ved justitsminister Morten Bødskov har valgt at fastsætte de nye våbenregler til 5,5 milimeter uden at tage hensyn til de høringssvar, som foreningen - ifølge sig selv - har givet på vegne af de danske våbenejere, som primært bruger luftgeværer som en hobby og eksempelvis skyder til måls hjemme i baghaven.

- Der er overhovedet ikke lyttet til de folk, der ejer luftvåbnene. Der er lyttet til nogle overordnede organisationer, men der er slet ikke lyttet til den almindelige borger, som har købt et luftgevær, siger foreningens talsmand, Bo Nielsen.

I våbenkredse vurderes det, at op imod en million luftgeværer i danske hjem vil blive omfattet af de nye regler.