Hackergruppe angriber folketingspolitikere

En række politikere har fået lækket CPR-numre og andre personlige oplysninger på Twitter. En anonym hackergruppe protesterer mod overvågning.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hackere har skaffet sig adgang til folketingspolitikeres personfølsomme oplysninger og lagt dem ud på nettet via det sociale medie Twitter. Det skriver Politiken ifølge bt.dk.

Ifølge gruppen selv sker aktionen som en protest mod oprettelsen af det nye Center for Cybersikkerhed, der officielt blev vedtaget i Folketinget onsdag. Sådan lyder det i en besked fra den anonyme hackergruppe.

Både erhvervslivet og borgerrettigheds-organisationer har klaget over den ny lov, fordi loven giver Forsvarets Efterretningstjeneste adgang til emails og andre fortrolige oplysninger uden en dommerkendelse. Politikernes begrundelse for at vedtage loven er, at den skal beskytte rigets sikkerhed.

Holger K. Nielsen (SF) er en af dem, hvis oplysninger er blevet offentliggjort mod hans vilje. Men det får ham på ingen måde til at fortryde, at man har vedtaget dannelsen af IT-centret.

»Det er da meget ubehageligt. Men så må vi forbedre IT-sikkerheden i de systemer, vi har i SF,« siger han til Politiken.

»Jeg kan overhovedet ikke se nogen sammenhæng mellem det hackerangreb og loven om Center for Cybersikkerhed. Tværtom, så er Center for Cybersikkerhed jo netop oprettet for at dæmme op for cyberangreb,« siger Holger K. Nielsen.

De offentliggjorte oplysninger tæller blandt andet navne, adresser, CPR-numre og mailadresser på flere folketingspolitikere. Derudover skulle hackerne være i besiddelse af adgangskoder til politikernes mail-konti.

Beskeden fra den anonyme hackergruppe lyder som følger:

»I dag, den 11. juni 2014, afslørede I jeres sande ansigt efter at have vedtaget loven om det danske »Center for Cybersikkerhed«. I måneder har vi observeret jeres hykleriske tilgang til spørgsmål om privacy violations (overgreb på retten til privatliv, red.). I må være stolte over jeres evne til at udvide det danske overvågningssystem igen og igen. I vil alle have mere privatliv, men kun for jer selv - ikke for jeres borgere. Vi ved, at regeringer er til for at regere, og som vi alle ved: Når regeringen frygter sine borgere, er der frihed. Når borgerne frygter regeringen, er der tyranni. Vi ser ikke meget frihed i Danmark, men masser af tyranni.«