Hårdknude om Thornings fremtid

Hidtil har Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, lunet sig ved rygterne om et EU-topjob, men nu er risikoen, at EU-topmødet onsdag ender med et hjørnespark, der rækker helt ind i efteråret.

En af den nuværende EU-Kommissions næstformænd, Nellie Kroes, skrev mandag på Twitter om Helle Thorning-Schmidt (tv.): »Jeg siger til citat, at Helle Thorning-Schmidt ville være en glimrende afløser for Herman Van Rompuy (bagved) som formand for Det Europæiske Råd«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), håber på, at onsdagens EU-topmøde vil afslutte måneders rygter om hendes mulige exit fra dansk politik, kan hun blive skuffet. Hidtil har Thorning kunnet nyde det statskvindeimage, som rygtestrømmen har givet hende i såvel ind- som udland. Til gengæld bliver det et problem, hvis rygterne fortsætter, erkender centrale kilder over for Berlingske.

At rygtestrømmen kan fortsætte uden afklaring er et af scenarierne for morgendagens EU-topmøde. Forud for mødet er EUs 28 medlemslande stadig vidt uenige om, hvem der skal have de to-tre ledige EU-topjob i Bruxelles, herunder posten som formand for Det Europæiske Råd, DER, som Thorning igen og igen nævnes som mulig kandidat til.

Trods talrige telefonsamtaler mellem den nuværende DER-formand, Herman Van Rompuy, og landenes stats- og regeringschefer er der endnu ikke opnået enighed. Ifølge Berlingskes kilder er Rompuy fast besluttet på, at hans afløser skal vedtages enstemmigt. Mislykkes det, kan han vente til efter sommerferien.

Det eneste resultat, som topmødet onsdag faktisk skal levere, er en ny udenrigskommissær. Trods ihærdig østeuropæisk modstand anses den socialistiske kvindelige italienske udenrigsminister, Frederica Mogherini, som spidskandidat. Rompuy kan bruge DER-posten som skohorn til enighed om udenrigsposten, ligesom en ny fast formand for eurogruppen også kan indgå. I øvrigt indgår store landes ønsker om bestemte poster i EU-Kommissionen i ligningen, eksempelvis ønsker Frankrig, at den tidligere franske finansminister Pierre Moscovici bliver ny økonomikommissær.

Uventet opbakning til Thorning

Men reelt er det slet ikke EUs stats- og regeringschefer, der kan udpege EU-kommissærer. Hvert land kan indstille, og så er det op til den nye leder af EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, at lægge denne del af kabalen. Senere i dag, tirsdag, skal EU-Parlamentet stemme om Juncker som kommissionsformand. Glider han som ventet igennem, kan han deltage i dele af topmødet onsdag og spøge i korridorerne i resten.

Imens fortsætter store europæiske medier med at nævne Helle Thorning-Schmidt som en del af spillet, og i går fik hun uventet opbakning fra en af de nuværende næstformænd i EU-Kommissionen, Nellie Kroes, der på Twitter skrev:

»Jeg siger til citat, at Helle Thorning-Schmidt ville være en glimrende afløser for Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd«.

»Thorning er klart i spil, men det er umuligt at sige, om der overhovedet kan blive enighed om en DER-formand i morgen,« siger Mats Persson, direktør for tænketanken Open Europe i London.