Haarder slår fast: Jeg kritiserer ikke Venstre

Bertel Haarder forklarer, hvorfor han kritiserer Region Hovedstaden for en aftale, som Venstre selv er med i. Problemet er ikke aftalen, siger Haarder - problemet er Socialdemokraterne.

250 ansatte på Region Hovedstadens hospitaler mister jobbet næste år, og det har fået Bertel Haarder (V) til at kritisere regionens ledelse, selvom fyringerne vedtaget med støtte fra Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) er mildt sagt ikke særlig imponeret af Region Hovedstaden. Han anklager regionen for zigzag-kurs og glæder sig ligefrem til den engang er nedlagt.

- Regionens ledelse driver politisk plat, siger han til Berlingske.

Gnisten, der har antændt Bertel Haarders vrede, er den budgetaftale for 2012, som Haarders eget parti - Venstre - fredag aften indgik med Socialdemokraterne, Radikale og SF i Region Hovedstaden.

Massefyringer og besparelser

Aftalen betyder blandt andet besparelser for 400 mio. kroner og fyringer af 250 ansatte på regionens hospitaler. Bertel Haarder mener, at regionsledelsen fører en farlig zigzag-kurs:

- Regionsledelsen ansætter for mange det ene år, og må fyre det næste, og så giver man gudhjælpemig regeringen skylden. Det er særdeles perfidt, at man ansætter langt flere, end man har penge til. Men kritikken af regeringen, ja, det er direkte politisk plat, siger han.

Du siger nu, at du godt kan lide selve budgetaftalen, men kritiserer regionens S-ledelse for fyringerne. Er det ikke to sider af den samme sag?

- Nej. Jeg kritiserer dét, at man først udvider med 500 stillinger, og så fyrer 250 året efter.

Men Venstre er jo selv med i budgetaftalen...

- Og jeg har intet at indvende i mod aftalen. Problemet har været ledelsen i regionen og særligt Vibeke Storm Rasmussen (Regionsrådsformand fra Socialdemokraterne, red.)

Så det er Vibeke Storm Rasmussens ledelse, der er problemet - ikke aftalen, som Venstre støtter?

- Ja, det er hende, der kører zigzag-kurs. Hvis hun havde gjort, som andre regioner og bare ansat det personale, der var brug for, behøvede hun ikke at fyre dem nu.

Stor ros fra Venstre-mand

Det er blandt andre Venstres regionsrådsmedlem i Hovedstaden, Bent Larsen, der har været med til at trykke hånd med Vibeke Storm Rasmussen. Han kalder budgetaftalen for »strålende« og »meget perspektivrig«.

- Vi tager fat på nogle af de store udfordringer, vi har i fremtiden, siger han til Berlingske.

Region Hovedstaden har i dag cirka 35.000 personer ansat, som nu skal reduceres med 250. For 2012 har regionen fået 600 mio. kr. mere af staten end tidligere, og har selv valgt at spare yderligere 400 mio. kr. Det samlede budget for 2012 er på 36 milliarder kr.