Hård tone i debatten er »den største trussel mod vores demokrati i mange år«

Danskerne skal lære at holde selvjustits og anmelde grovheder på nettet, lyder det fra politikere og eksperter. Den grove debat på bl.a. Facebook bliver beskrevet som en trussel mod demokratiet.

Kritikken over forråelsen af tonen på nettet lyder fra blandt andre de Radikales retsordfører, Zenia Stampe, som mener, at politiet af egen drift skal gøre en større indsats for at opspore og retsforfølge kriminelle ytringer. Hendes kollega fra DF, Peter Kofod Poulsen, efterlyser en kortlægning af problemets omfang. Fold sammen
Læs mere

Facebook og andre sociale medier er ved at flyde over med trusler og injurier i en grad, så der er behov for at få kortlagt, hvor mange der bliver anmeldt, sigtet eller tiltalt for de virtuelle grovheder.

Samtidig er det nødvendigt at få forklaret danskerne, hvad de kan og ikke kan tillade sig på f.eks. Facebook, ligesom de skal lære at holde mere selvjustits og blive bedre til at anmelde grovheder på nettet.

Sådan lyder nogle af meldingerne fra politikere og eksperter, efter at en ung mand netop er blevet idømt fængsel for trusler mod den konservative politiker, Mai Mercado, på Facebook.

På samme måde er debattøren Amalie Lyhne i forbindelse med en kronik offentliggjort på Berlingskes Facebook-side i kommentarsporet blevet svinet til af en lang række brugere.

Ifølge Dansk Folkepartis (DF) retsordfører, Peter Kofod Poulsen, »bekræfter vi alle lige nu hinanden i, at der er en stigning i grovhederne«.

»Jeg mener, at myndighederne må få lavet en kortlægning af, hvor stort omfanget af egentlige strafbare ytringer er på nettet, så vi kender data. Det vil jeg tage op med justitsministeren,« siger han.

Politi og anklagemyndighed oplyser til Berlingske, at der i dag ikke bliver lavet særlige opgørelser over f.eks. anmeldelser af ytringer på nettet.

Ifølge retsordfører Trine Bramsen (S) er lovgivningen tilstrækkelig. Og der er ikke behov for lange kortlægninger. Samme melding kommer fra Venstre. Til gengæld skal regeringen ifølge Trine Bramsen informere tydeligere om reglerne og straffene for hadefulde ytringer.

Bedre oplysning om regler

»Vi skal også være bedre til at anmelde overtrædelserne, så vi kan få statueret flere eksempler. Det har det nok haltet lidt med. Og så vil jeg ikke afvise, at man kan se på strafferammen for hadefulde ytringer,« siger hun.

Retsordfører Zenia Stampe (R) mener, at politiet af egen drift skal gøre en større indsats for at opspore og retsforfølge kriminelle ytringer – men også afdække debatmiljøer på både højre og venstrefløjen, hvor tonen er så hård, at den bliver voldsforherligende.

»Vi har de regler, vi skal have. Men selv om man ikke altid kan retsforfølge, fordi den enkelte ytring ikke er kriminel, kan debatten stadig skabe en ophidset stemning, der kan inspirere andre til vold. Det mangler vi viden om, hvordan man dæmmer op for ,« siger hun.

Ifølge direktør i den juridiske tænketank Justitia Jacob Mchangama »ville det da være elegant, hvis politi og anklagemyndighed fik undersøgt omfanget af anmeldelser af injurier og vold på nettet«.

Men »behovet er ikke brændende«, som han siger. Den eksisterende lovgivning gør det allerede i dag muligt at dømme for blandt andet trusler og injurier online.

Han henviser til, at flere f.eks. bliver dømt efter racismeparagraffen pga. virtuelle ytringer, ligesom politiet har rejst flere sigtelser for truende ytringer på nettet, mens der også er faldet domme for sådanne ytringer.

Ikke alene blev en yngre mand i sidste uge idømt fem måneders fængsel for bl.a. voldstrusler på Facebook mod Mai Mercado og hendes baby. Tidligere på sommeren rejste politiet sigtelser mod personer, der på Facebook talte for aflivning af Zenia Stampe. På samme måde er en ung mand tidligere blevet idømt betinget fængsel for trusler mod Pia Kjærsgaard (DF) på Facebook.

»Ingen lytter til hinanden«

Professor og IT-etiker Thomas Ploug, Aalborg Universitet, vurderer, at der bliver fremsat flere trusler og injurier på nettet end tidligere. Men for ham handler det om meget mere end kortlægning og lovgivning.

»Vi er nødt til at sige fra, selv om det kan være ubehageligt. Vi skal blive bedre til at blokere og opstille uformelle og sociale sanktioner over for folk, der ikke bidrager til debatten, men udelukkende kommer med negative ytringer,« siger han.

Professoren er endog meget bekymret over tonen på de sociale medier og advarer mod det, »der kan være på vej«.

»Debatten bliver afsporet. Ingen lytter til hinanden. Den demokratiske dialog forstummer. Faktisk er det her noget nær den største trussel mod vores demokrati i mange år,« mener han:

»Det er helt bestemte typer, der kommer til at dominere debatten. Det kræver en vis kynisme og hårdhed at kunne håndtere denne form for debat. Det kan afholde folk fra at gå ind i politik. En af kvaliteterne ved en politiker er jo at kunne lytte og forstå.«