Hård kritik af Thornings toprådgiver

Svigtende rådgivning af statsministeren er en medvirkende årsag til regeringens tillidskrise, mener flere socialdemokrater. S-gruppeformand forsvarer Thornings toprådgiver.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har behov for bedre rådgivning, hvis hun skal genvinde magten ved næste folketingsvalg.

Det mener en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer, som særligt retter deres kritik mod Thornings rådgiver i Statsministeriet, Noa Redington, skriver Berlingske.

- Han mangler socialdemokratisk forståelse. Det kan godt være, at han har læst på et fint amerikansk universitet og kan mange fremmedord, men den Kloge Åge-dimension er altså ikke tilstrækkelig, når Thorning skal nå de socialdemokratiske vælgere, siger et S-folketingsmedlem, som ikke ønsker at træde frem ved navn.

40-årige Noa Redington har været Helle Thorning-Schmidts politiske rådgiver siden januar 2008 og har således været med til at bringe Socialdemokraterne til magten ved valget sidste år. Men i den socialdemokratiske folketingsgruppe savner flere, at Thorning i højere grad bliver gearet til at sætte en dagsorden. Det gælder i særdeleshed på de ugentlige pressemøder i Statsministeriets Spejlsal.

- Det fungerer slet ikke, som det er i dag. Der er behov for at sætte en ny strategisk dagsorden med fokus på socialdemokratiske værdier. Og jeg mener ikke, at Noa Redington bidrager til det. Det er et almindeligt samtaleemne i folketingsgruppen, siger et andet S-folketingsmedlem til Berlingske.

Mens regeringens øvrige topministre hver har ansat to spindoktorer til at politikudvikle og rådgive ministeren, har Thorning holdt fast i Noa Redington som sin eneste særlige rådgiver. Derudover kan Thorning trække på Statsministeriets pressemedarbejder, Lea Henriksen, og sin egen tidligere sekretær, Trine Wesselhoff, som nu er ansat af Socialdemokraterne som såkaldt parlamentarisk rådgiver.

Blandt de øvrige ministerrådgivere bliver Redington rost for at være en dygtig taleskriver med stærke analytiske evner, men både i rådgiverkredsen og blandt socialdemokrater efterlyser man forstærkning i Statsministeriet.

- Thorning har brug for en ekstra rådgiver, der kan hjælpe hende med at sætte en dagsorden. Det har hun ikke været god til, og det evner Noa Redington åbenlyst ikke at hjælpe hende med. Thornings defensive optræden på tirsdags-pressemøderne bærer Noa Redington en del af skylden for. Derfor må hun have hjælp i form af en ny eller en ekstra rådgiver, siger et S-folketingsmedlem til Berlingske.

Kritikken trækker også tråde ud i det socialdemokratiske bagland, hvor en række tillidsfolk føler, at Thorning kunne være klædt bedre på i afgørende sager.