Gymnasiers tjek af elevcomputere for snyd splitter partier

SF og DF er lodret uenige, om gymnasier skal kunne tjekke elevers bærbare for at forhindre snyd ved eksamen.

Arkivfoto. SF og DF er lodret uenige, om gymnasier skal kunne tjekke elevers bærbare for at forhindre snyd ved eksamen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nødvendigt, at gymnasier får lov til at tjekke elevernes bærbare computere for at stoppe eksamenssnyd. Ellers får snyderne de bedste studiepladser.

Det mener Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup. Hun støtter undervisningsminister Merete Riisager (LA), som i sit udkast til ny bekendtgørelse om prøver og eksamener foreslår tjekket, skriver Information.

»Det er en fin idé. Vi kan ikke leve med, at der er så meget snyd til eksamener. At tjekke computeren er helt normalt,« siger Marie Krarup.

»I gamle dage kiggede man i folks tasker, om de havde forbudte hjælpemidler med til eksamen.«

Forsvinder respekten for eksamen med mere snyd?

»Ja. Men de, der snyder, får også de gode studiepladser. Karakterer betyder meget. Hvis man har snydt, kommer man ind på læge- eller statskundskabs-studiet,« siger Marie Krarup.

Gymnasier skal også kunne undersøge elevernes aktivitet på sociale medier. Undervisningsministeriet mener, at reglerne vil have »en væsentlig præventiv effekt«.

Undervisningsministeriet skriver til Information, at skolen ikke kan tiltvinge sig adgang til elevens udstyr.

Men det kan være »en betingelse for elevens aflæggelse af prøven, at eleven giver skolen adgang til sit udstyr, hvis skolen beder herom«.

Ellers kan skolen for eksempel tilbageholde elevens private ejendele i et døgn eller bortvise eleven.

SF er ifølge gymnasieordfører Jacob Mark modsat DF fuldstændig imod at lade gymnasier tjekke elevers bærbare.

»Ministerens forslag er et meget vidtgående indgreb. Man skal kunne tjekke logfiler, tilrane sig adgang til private mapper og kræve elevernes koder til Facebook-konti,« siger Jacob Mark.

»Det er også et brud på privatlivets fred. Vi synes, at man skal kunne overvåge elevernes computere, mens de er til eksamen. Man kan installere softwareprogrammer, der kan lave screenshots (skærmbilleder),« siger han.

/ritzau