Gyldne håndtryk for 220 millioner kroner til kommunale topchefer forarger

Politikerne er nødt til at sætte foden ned over for millionstore godtgørelser til fyrede kommunalchefer, mener flere eksperter.

Genrefoto: Danske kroner i pengesedler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Knap en kvart milliard danske skattekroner er siden 2014 endt i lommerne på kommunaldirektører, koncernchefer og andre topledere i landets kommuner og regioner.

Vel at mærke uden at de kommunale chefer overhovedet har udført et arbejde for pengene.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har foretaget blandt landets 98 kommuner og fem regioner.

Af aktindsigten fremgår det, at 86 millioner kroner er blevet udbetalt til kommunale topchefer, blot fordi de har udført deres kontrakt eller har fået den forlænget.

Hertil kommer de godt 72 millioner kroner, som er endt som fratrædelsesgodtgørelser til fyrede chefer, mens kommunerne har betalt knap 66 millioner kroner i opsigelsesperioden, mens toplederne har været fritstillet.

Samlet set løber det op i 223.957.092 kroner og 14 øre, viser aktindsigten.

Og det forarger flere eksperter.

De mener, at de gyldne håndtryk er spild af skatteborgernes penge:

- Et gyldent håndtryk er ikke noget, der i sig selv bringer mere service eller hjælp. Du kan jo ikke få noget som helst ekstra for de penge. Det er kun noget, der kommer ned i en privat pengepung, siger Henning Jørgensen, der er professor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet.

- Det burde stoppes, tilføjer han.

I alt har 54 ud af landets 98 kommuner udbetalt godtgørelser på mellem 260.000 kroner og 13,5 millioner kroner til den kommunale top siden 2014.

Ét af kommunernes argumenter for at betale tårnhøje godtgørelser er, at det kan være svært for de fyrede chefer at finde et nyt arbejde.

Men dét argument køber Anders Drejer, der er professor i økonomi og ledelse på Aalborg Universitet, ikke.

- Kommunale chefer er lynhurtigt videre i andet arbejde. Der er masser af eksempler på, at de 14 dage senere sidder i et nyt fedt job, så den der svie og smerte, som det egentlig handler om, den synes ikke at være tilstede blandt offentlige topchefer, siger han.

Formanden for KL's Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, kan sagtens forstå, at beløbene til fratrædelsesgodtgørelser generelt kan virke voldsomme, men det kan være nødvendigt, skriver han i en mail til TV 2:

- I udgangspunktet er det jo penge, som kommunerne selvfølgelig meget hellere ville have brugt på service til borgerne. Men nogle gange er det nødvendigt at afskedige en direktør i en kommune, hvis samarbejdsklimaet med kommunalpolitikerne ikke fungerer, eller man simpelthen ikke vurderer, at vedkommende er den rette til at bestride opgaven længere.

Han fastslår samtidig, at kommunen ikke selv kan bestemme, hvad fratrædelsesgodtgørelsen skal være.

- Det er reguleret i overenskomster og aftaler med de faglige organisationer eller skal forhandles med den pågældendes faglige organisation, skriver han.

Henning Jørgensen mener, at det er på tide, at politikerne sætter foden ned. Han foreslår, at man eksempelvis ikke kan få et gyldent håndtryk, hvis man med det samme er i en anden beskæftigelse.

- Det er politikerne, der skal stoppe det her. Der skal være nogle kompensationsmuligheder, men der skal ikke være overkompensation, siger han.