Gult forbund: Han må have fået solstik

Kristelig Fagbevægelse vil undersøge, om Socialdemokraterne bryder loven med nyt forslag, der favoriserer LO-forbund frem for gule fagforeninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kristelig Fagbevægelse (Krifa) er en af de såkaldt gule fagforeninger, som står udenfor samarbejdet i LO-organisationerne, og her er formand Søren Fibiger Olesen fortørnet over et nyt forslag fra Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen.

Leif Lahn Jensen mener, at hvis en virksomhed fremover byder på en offentlig opgave i kommunerne, skal virksomheden oplyse, hvilken overenskomst og hvilke forhold lønmodtagerne arbejder under. Han opfordrer kommunerne til at sige »nej« til virksomheder med ansatte i de gule fagforeninger.

- Hvis der havde været varmere vejr, så ville jeg tro, at han havde fået solstik. Jeg håber ikke, det er socialdemokratisk politik, som han udtaler sig omkring, for det er forskelsbehandling af værste skuffe, siger Krifa-formand Søren Fibiger Olesen.

Han vil nu bede sine jurister i forbundet om at undersøge, hvorvidt forslaget er i strid med den offentlige lighedsgrundsætning om, at alle skal behandles lige. Han afviser også Leif Lahns beskyldninger om, at de gule fagforeninger truer den danske model.

- Det er forkert, at vi ikke bakker op om den danske model. Vi laver overenskomster indenfor den danske models rammer, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere som to selvstændige foreninger aftaler løn og ansættelsesvilkår, siger Søren Fibiger Olesen.

Venstre: Det er »blodpenge«

I valgkampen blev Socialdemokraterne støttet økonomisk af flere af forbundene under LO. Venstre mener, at forslaget er en modydelse for de penge, som de har fået af LO-forbundene.

- Det er bare endnu et eksempel på, at der skal betales blodpenge til LO-fagbevægelsen, for de millioner af kroner, som de brugte på at få Thorning til magten, siger Inger Støjberg (V), som mener, at Socialdemokraterne vil forskelsbehandle danskerne ud fra politiske holdninger med forslaget.

- Det betyder, at der er 400.000 mennesker i de fagforeninger som ifølge Leif Lahn ikke burde have et arbejde, fordi de ikke deler Leif Lahns politiske holdninger, siger hun.