Gult Danmark giver byboere røde ører

Ordkrigen mellem land og by brød ud på de sociale medier efter Dansk Folkepartis valgsejr.

Land og by er kommet på verbal konfrontationskurs efter Dansk Folkepartis store fremgang ved folketingsvalget. Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cyberspace rungede af ramaskrig, da »Det gule Danmark« dukkede op på landkortet efter folketingsvalget i torsdags.

Selv om Socialdemokraterne kom tilbage og genindtog tronen som landets største parti, blev Dansk Folkeparti valgets store sejrherre – og det gav især byboere røde ører:

»Pinligt!« »Racister.« »Jeg skammer mig over at være dansker!« »Jeg er SÅ skuffet!« »DFs valgsejr får mig til at overveje at flytte hinsidan.« »Jeg bliver så flov og trist. Er det virkelig sådan, vi er? DF, Danmarks andetstørste parti?!« lød det på de sociale medier Twitter, Facebook og Instagram.

En indfødt københavner observerede derudover stilfærdigt, at danskerne har fået »det Danmark, Jylland ønsker«.

Folketingsvalget slog én gang for alle fast, at der er markant politisk forskel på de store danske byer og resten af landet.

»Det Gule Danmark« henviser til hele det sydlige Jylland og det midterste Sjælland, hvor Dansk Folkeparti blev valgkredsenes største parti, og derfor farvede de dele af valgets danmarkskort gult. Omvendt var det flere steder i de større byer især deres modpoler på flygtninge- og indvandrerpolitiken, Enhedslisten og Alternativet, som tiltrak vælgerne.

Forskellen mellem land og by blev yderligere understreget af en københavners udtalelser på TV 2:

»Vi ved jo alle sammen godt, at jo længere ude på landet, man kommer, jo mindre går man i dybden med tingene, [...] og jeg tror ikke, man har de samme samtaler.«

Ordfejden har dog også fået skribenter fra Det gule Danmark til tasterne.

En af dem er keramikeren Brita Starcke, som ikke selv stemte på Dansk Folkeparti, men alligevel kalder det en »fejlfortolkning« at koble det sydjyske valgresultat sammen med fremmedhad.

»Det handler om andet og mere,« skrev hun kort efter valget på Facebook i et opslag, som sidst på eftermiddagen i går var blevet delt 4.461 gange.

»Jeg kan jo se, at arbejdspladserne forsvinder, og der kommer ikke nye til. Det er en tendens, som præger stemningen. Hvor jeg bor, har de lige lukket sygehuset, og før det lukkede slagteriet. De snakker hele tiden om at lukke kasernen. Det er ikke, »Nå, nu er der mulighed for, at der kommer et eller andet stort og nyt til den her landsdel«. Det hører vi ikke rigtig om. Jeg tror, mange af vælgerne føler sig lidt hjemløse,« siger Brita Starcke.

Hun henviser til, at Sønderjylland traditionelt har været en Venstre-højborg, men at Lars Løkkes bilagssager repræsenterer en moral, som ikke ret mange sønderjyder kan identificere sig med. Samtidig tror hun, at vælgerne i højere grad vender den røde regering ryggen, fordi der er kommet et skred mellem land og by i udviklingen.

»Det kan godt være provokerende at bo i den her landsdel og høre på, at »krisen er ovre«, for det tror jeg ikke, alle folk hernede synes,« siger Brita Starcke.

»... og bagefter siger de, at vi lugter!«

Hendes Facebook-indlæg kom, efter at hun oven på et »overraskende« valg forhørte sig blandt bekendte om, hvorfor de havde stemt gult – for hun kunne ikke genkende billedet af fremmedhad,.

»Jeg har eksempelvis en veninde, som har boet i Haderslev i 21 år og er flygtning. Hun inviterer store flokke til mad, også DFere, og hun siger, hun aldrig har oplevet noget, der minder om racisme. Hun mærker det simpelthen ikke,« siger Brita Starcke.

»Der er mange, der efterfølgende har fortalt, at de har stemt DF præcis af de grunde, jeg har skrevet,« siger Brita Starcke.

Den frustrerede keramiker får opbakning fra en anden sønderjyde, museumsinspektør Rene Rasmussen, Sønderborg Slot. I et læserbrev i Information beskriver han, hvordan Sydjylland længe har blødt arbejdspladser:

»Der er en følelse af, at centraladministrationen gør sit bedste for at afvikle landsdelen – og når mange så står tilbage som arbejdsløse eller lavt uddannede, bliver der peget fingre ad dem fra København. »Først pisser de på os – og bagefter siger de, at vi lugter!«, som en af mine bekendte sagde.«

Men den forklaring klinger hult hos flere af de fortørnede byboer. Én af dem, Mikael Lemberg, skriver på Twitter:

»Det kan godt være, at ikke alle DFs vælgere er racister. Men de stemmer på et racistisk parti. Det bør de stå til ansvar for.«