Gul fagforening hiver DSU-formand i retten

Det Faglige Hus vil have DSU-formand Camilla Schwalbe dømt for injurier, fordi hun har betegnet de gule fagforeninger som »fupforretninger«.

Det Faglige Hus har bedt DSU-formanden Camilla Schwalbe om et dementi, hvor hun trækker betegnelsen »fupforretninger« tilbage, men det har hun afvist, så derfor vil der nu blive lagt sag an. Fold sammen
Læs mere
Foto: DSU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Striden mellem Socialdemokraterne og de såkaldt gule fagforeninger ender nu i retten. Fagforeningen Det Faglige Hus har besluttet at sagsøge formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Camilla Schwalbe, for injurier på grund af en pressemeddelelse, hun udsendte 26. juli.

I pressemeddelelsen, hvor Schwalbe giver støtte til et S-forslag om at fjerne fradragsretten på kontingent til de gule fagforeninger, skriver hun blandt andet:

»Hvorfor i alverden skal skatteborgernes penge bruges til at støtte op om sådan nogle fupforretninger?«

Det Faglige Hus har bedt DSU-formanden om et dementi, hvor hun trækker betegnelsen »fupforretninger« tilbage, men det har hun afvist, så derfor vil der nu blive lagt sag an.

Til JydskeVestkysten forklarer formanden for Det Faglige Hus, Johnny Nim, at Camilla Schwalbes brug af ordet »fup« indikerer, at fagforeningen er skyld i svindel og bedrag, og det vil han ikke have siddende på sig:

»Jeg er overbevist om, at dommerne fortolker ordet »fup« på samme måde som os. Ligesom jeg er sikker på, at størsteparten af avisens læsere også vil reagere, hvis en eller anden går rundt og beskylder dem for at snyde, bedrage og svindle, uden at der er skyggen af et bevis for denne påstand,« siger Johnny Nim.

Over for Berlingske Nyhedsbureau understreger Camilla Schwalbe, at hun ikke beskylder Det Faglige Hus for at snyde og bedrage i juridisk forstand. Men hun afviser at trække betegnelsen »fupforretning« tilbage.

»Det Faglige Hus kan sælge en meget billig ydelse, fordi de lukrerer på aftaler, som andre fagforeninger har forhandlet hjem. Jeg mener, det er fup, når de ikke fortæller deres medlemmer, hvorfor de er så billige i forhold til andre,« siger DSU-formanden.

Hun betegner sagsanlægget som »meningsløst« og opfordrer i stedet Johnny Num til at stille op til en debat.

»Det ville være klædeligt, hvis de gule fagforeninger ville tage en offentlig debat om det arbejdsmarked, vi hver især ønsker os. Hvis Danmark skal være konkurrencedygtig, kræver det et reguleret arbejdsmarked, og det er en udfordring, at de gule ikke bidrager,« siger Camilla Schwalbe, der afviser, at en eventuel injuriedom vil lukke munden på hende.

»Det vil have den konsekvens, at der er ord, jeg ikke må sige, men det vil ikke være en stopklods for at tage debatten. Tværtimod har sagen kun givet mig mere mod,« siger hun.

Det er endnu uvist, hvornår sagen kommer for retten. Camilla Schwalbe oplyser, at hun endnu ikke har modtaget en stævning fra Det Faglige Hus.