»Gud, hvor er jeg glad for at være dansker igen«

Amalienborg lagde i dag hus til det historiske møde mellem Danmarks dronning og den kommende kvindelige statsminister. Reportage fra Amalienborg, hvor mange var mødt op for at fejre dagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under klapsalver og glade tilråb fra både danskere og udlændinge ankommer Helle Thorning, der mandag bliver landets første, kvindelige statsminister til Amalienborg for at få sit nye regeringsgrundlag godkendt af dronning Margrethe II.

En dedikeret socialdemokratisk støtte, Robert Hansen, blæser som den eneste røde balloner foran Amalienborg. Ifølge ham er det demokratiets festdag:

- Helle Thorning-Schmidt er vores første kvindelige statsminister i Danmark. Nu er der noget at stræbe efter for jer piger. Lad os vise folket i de arabiske lande, hvad det kan føre til, hvis man kæmper for demokrati, siger han glad og puster endnu rød ballon. 

Andre tager det mere roligt og vil bare lige se, hvad der sker:

- Det er billig søndag med DSB, så vi har været rundt i København, og så hørte vi at Helle Thorning-Schmidt kommer på besøg i Kongehuset - det skulle vi da lige se, fortæller Aase Jakobsen fra Frederikssund der sammen med sine venner er på besøg i hovedstaden fra Frederikssund

- Det er hyggeligt at følge. Solen er med os

Andre har ventet længe på det de kalder en historisk dag -  blandt andet Line Haar og hendes venner:

- Den nye regering har måttet lægget ryg til megen prygl, men nu skal de endelig bevise deres værd, siger Line Haar som har stor tiltro til den nye statsminister.

Fire amerikanske udvekslingsstuderende fra Boston, Los Angeles, Connecticut og New York er ikke i tvivl om, at dagen er en "big deal" og synes, at det er stort at kunne følge politikerne på så tæt hold:

- I USA har vi slet ikke samme adgang til at følge valgkampen og den demokratiske proces på så tæt hold, fortæller Molly Richard fra Boston og fortsætter:

- Det har været en mere spændende at følge den danske valgkamp end den amerikanske, fordi der er så mange partier at skulle tage stilling til, fortæller hun og mener, at danskerne har truffet det rigtige valg ved at pege på Helle Thorning-Schmidt:

- Det er stort, at I har fået en kvindelig statsminister. Hun virker meget fornuftig. Det vil jeg også gerne have i USA, siger hun og de andre nikker.

Stærke kvinder

Så ankommer Helle Thorning-Schmidt under store klapsalver, men der bliver ikke mulighed for at hilse på hende og fem minutter efter, at hun er ankommet, kører hun igen. Storsmilende og fremme i sædet.

Lidt for sent dukker tyske Franz Alig fra Frankfurt op for at få et kort glimt af "die Helle", som han kalder hende. Han arbejder hos Siemens i Helsingør og har boet i Danmark de sidste fire år. Han er glad for, at Danmark ligesom Tyskland får en kvindelig leder.

- Angela Merkel og Helle Thorning-Schmidt er nogle stærke kvinder.

Men han er også ret skeptisk over for den nye regerings økonomiske linje, som han mener tager for let på det hele:

- Den er slet ikke liberal nok, og den vil ikke nødvendigvis hjælpe til med at få Europa ud af den økonomiske krise. Virksomhederne har ikke gode betingelser.

- Der skal virkelig kæmpes for at beholde vores industriarbejdspladser. Ellers flytter de ud af landet, siger han og håber ikke, at Danmark ender med samme høje arbejdsløshed som Tyskland.

Lars Løkke ruller derefter ind i på Amalienborg for at meddele majestæten, at han ikke vil danne flertal mod Helle Thorning-Schmidt. Han smutter kort tid efter. Lidt mere tilbagelænet og stram i betrækket end Helle Thorning-Schmidt.

Hele Danmarks statsminister

Folk bliver og venter på, at Helle Thorning-Schmidt kommer tilbage for endelige godkendelse af regeringsgrundlaget. Hun ankommer, og da hun træder ud fra sin audiens hos dronningen, er der grønt lys for det nye regeringsgrundlag:

- Mit ønske er at blive statsminister for hele Danmark. Ikke kun den ene halvdel, siger Helle Thorning-Schmidt, før hun forlader Amalienborg – dog endnu ikke i en ministerbil.

Tilbage står et par glade danskere og vinker. Blandt andet Inge Thorning, der ikke er i familien med den nye statsminister, selvom hun er ligeså høj og lyshåret:

- Gud, hvor er jeg glad for at være dansker igen, udbryder hun lettet og smiler:

- Jeg har været flov over at bo i Danmark de sidste 10 år. Nu er jeg stolt over mit land, fortæller hun og er ikke tvivl om, at den nye regering vil gøre sig bedre i en globaliseret verden, også selvom den viderefører dele af VKO-regeringens udlændingepolitik, blandt andet 24-årsreglen:

- Men jeg håber Johanne Schmidt-Nielsen kan sparke til regeringen, hvis den bliver lidt for indvandrerfjendsk, siger hun og understreger, at hun er ufatteligt stolt af, at Danmark nu bliver ledet af tre kvinder: Helle Thorning-Schmidt, Margrethe Vestager og dronning Margrethe II.

- Jeg har været ked af det i 10 år, og jeg kom herind i dag for at blive glad - og det blev jeg, jubler hun.