Grønnere landbrugsstøtte deler regeringen

Socialdemokraterne og de Radikale er uenige om, hvorvidt der skal stilles grønne krav til den milliardstore landbrugsstøtte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er stor uenighed i regeringen om, hvorvidt man skal stille grønne krav til en del af de syv milliarder kroner, som danske landmænd årligt får i direkte støtte. Det skriver Politiken tirsdag.

Senest 1. august skal EUs medlemslande melde til kommissionen, om de i 2016-20 vil flytte op til 15 procent af støtten – cirka en milliard årligt <saxo:ch value="226 128 147"/> til de såkaldte landdistriktsmidler, der skal sikre mere miljø, natur og anden grøn udvikling i landbruget.

De Radikale vil leve på til løftet i regeringsgrundlaget og vil flytte en stor procentdel.

»Det er afgørende, at der flyttes støtte for at få penge til forskning, miljøteknologi, dyrevelfærd og ikke mindst en langt mere ambitiøs omlægning til økologi«, siger Christian Friis Bach (R) fra de Radikales gruppeledelse til Politiken.

De Radikale mener, at en satsning på blandt andet økologi kunne opveje eventuelle ulemper for konkurrenceevnen på de traditionelle landbrugsprodukter.

Socialdemokraterne er mere skeptiske, da man frygter, at det vil gå ud over landbrugets konkurrenceevne.

Sagen har i månedsvis ligget på fødevareminister Dan Jørgensens (S) bord, og ifølge Politikens kilder tyder det på, at der bliver overført et mindre beløb til landdistriktsmidlerne, da man på den måde undgår beskyldninger om løftebrud.

En række EU-lande har allerede besluttet sig for en frivillig overflytning af støtte til landdistriktsmidlerne – Frankrig vil flytte 3 procent, Tyskland 4,5 og England hele 10,8.