Grønlandske politikere revser regeringen for at prioritere EU i Thule-sag

Sagen om driften af Thulebasen kunne lige så godt være endt i grønlandsk som i amerikansk favør, men regeringen valgte at prioritere EU-ret over Grønlands interesser, lyder kritikken fra det grønlandske parti IA.

Læs mere
Fold sammen

Grønland er ikke medlem af EU. Så hvorfor skal EU-retten være med til at afgøre, hvordan driften af Thulebasen i Grønland skal sendes i udbud?

Det undrer Johan Lund Olsen (IA), medlem af Folketinget for partiet Inuit Ataqatigiit (IA) sig over.

Onsdag havde han, sammen med det grønlandske regeringsparti Siumut, udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i hasteforespørgsel i folketingssalen. Her krævede de grønlandske politikere svar på, hvad der er op og ned i sagen om amerikansk overtagelse af servicekontrakten på Thulebasen.

»Regeringen henholder sig til EU-retten, men Grønland er jo ikke medlem af EU. Og det er det, kammeradvokaten når frem til. Han sagde i sin vurdering, at sagen om udbuddet kan ende begge veje, afhængigt af hvilke interesser man varetager. Der har regeringen så bare valgt at varetage EUs og Danmarks særinteresser og tilsidesætte Rigsfællesskabet særinteresser,« siger Johan Lund Olsen, der ikke er i tvivl om prioriteringen fra regeringens side:

»De har valgt EU frem for Grønland,« siger han.

I forsvarsaftalen mellem Danmark, Grønland og USA står der, at det skal være et dansk eller grønlandsk selskab, der udfører service på Thulebasen. Men EUs konkurrenceregler tillader, at kontrakten bliver sendt i udbud, og i oktober kom det så frem, at et amerikansk selskab med et dansk datterselskab vandt udbudsrunden, og det retter den grønlandske politiker skarp kritik af.

Til gengæld glæder han sig over, at der var bred opbakning til hans sag fra begge sider af folketingssalen, der også undrer sig over forløbet.

»Den danske regering og den amerikanske regering har fået en klar besked om, at Folketingets partier ikke er tilfredse med den her proces. Der kommer til at ske mere, og det er jeg tilfreds med,« siger Johan Lund Olsen.

Martin Lidegaard understreger til gengæld, at han ikke er i tvivl om, at grønlandske interesser bliver varetaget, selvom kontrakten er på amerikanske hænder.

»Danmark og Grønland varetager vores interesser, og det har vi gjort hele vejen i denne sag. Og det forventer jeg, at amerikanerne respekterer. Det er min helt klare opfattelse, at amerikanerne ikke har noget andet ønske end det, vi har - nemlig at Thulebasen skal komme det grønlandske samfund så meget til gavn som muligt,« siger han.

Der står allerede i aftalen, at der i »videst muligt omfang« skal benyttes grønlandsk og dansk arbejdskraft. Men det er formuleringen »videst muligt«, der falder flere for brystet, da det er et begreb, der kan trækkes i den ene og den anden retning. Men det har sin naturlige grund, siger udenrigsministeren.

»Der kan jo være behov for nogle eksperter, som man kan blive nødt til at finde andetsteds,« forklarer Martin Lidegaard.

Grønlænderne frygter, at den amerikanske drift af Thulebasen kommer til at koste både indtægter og arbejdspladser.

»Det er klart, at de indtægter, Landsstyret har haft i kraft af deres ejerskab af Greenland Contractors (der før havde kontrakten, red.), ikke er der længere, så der vil være et tab. Men i forhold til hvor mange, der er ansat på basen og betaler skat til det grønlandske samfund, er der ikke indikationer af, at det skulle blive betydeligt meget mindre, end det er i dag,« siger udenrigsministeren.