Grønlandsk valggys i vente: Rejser Siumut sig fra asken?

Meget tyder på, at Siumut atter sætter sig på regeringsmagten i Grønland efter fredagens valg. Partiet ventes at gå sammen med det nye Partii Naleraq. Det spår den erfarne politiske kommentator Jakob Janussen over for Berlingske.

Kim Kielsen fra Siumut ved et valgmøde i Nuuk. Det grønlandske valg afholdes fredag den 28. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulrik Bang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønland er et land i forandringer. Med Siumuts nyvalgte formand og fungerende landsstyreformand, Kim Kielsen, i spidsen har partiet til manges overraskelse på rekordtid rejst sig af asken.

På baggrund af onsdagens opinionsmåling, er det nu sandsynligt, at Siumut vinder fredagens landstingvalg eller i hvert fald får så mange mandater, at partiet sammen med et eller to støttepartier atter erobrer regeringsmagten i Grønland, mener en erfaren grønlandsk politisk kommnentator Jakob Janussen.

 

Siumut ventes at få støtte fra den tidligere Siumut-landsstyreformand, Hans Enoksen, og hans nye parti, Partii Naleraq, vurderer Jakob Janussen over for Berlingske.

Ved mediehuset Sermitisaq.AG opinionsmåling onsdag har Siumut med den tidligere sømand, fisker og politibetjent Kim Kielsen i front fået flest stemmer foran rivalen IA.

Målingen viser, at Siumut står til at få̊ 36,7 procent af stemmerne eller svarende til 12 pladser ud af Landstingets 31 pladser. Godt nok er der er tale om en tilbagegang i forhold til valget i marts 2013. Men partiet er i indeværende valgkamps slutfase gået stærkt frem. Beholder Siumut føringen foran modstanderen IA, vil Siumut kunne få ét mandat mere, altså 13 mandater i Landstinget.

I nogen tid var vurderingen hos politiske eksperter på baggrund af opiniumsmålinger i Sermitsiaq.AG ellers, at IA med Sara Olsvig i spidsen stod til at blive Grønlands ny regeringsleder. Årsagen var, at partiet fik flest stemmer ved målingerne.

Hans Enoksens nye fremadstormende parti, Partii Naleraq, som han  har stiftet efter, at han i skuffelse og frustration brød med Aleqa Hammond og Siumut, har sine støtter blandt fanger og fiskere.

Enoksen, som af princip offentligt kun taler grønlandsk og ikke dansk, er en yderst populær mand. Det er han især i Grønlands mange og spredte bygder langs en 4.000 km lang kystlinie. Det svarer til afstanden mellem København og Kuwait City.

Efter alt at dømme kommer det borgerlige Atassut, der er danske Ventres søsterparti, med i den nye regerings-alliance.

»I øjeblikket peger det i retning af en koalition mellem Siumut, Partii Naleraq og Atassut. Det har i den her forbindelse betydning, at Hans Enoksen ikke har et belastet forhold til Kim Kielsen, sådan som han havde til Aleqa Hammond. Personlige relationer mellem politikere spiller en meget stor rolle, også i Grønland. Selv om Kim Kielsen ingen oratorisk begavelse er, specielt ikke på dansk, er han er en mand med benene på jorden,« siger Jakob Janussen.

Historien viser, at politikere med begge ben på jorden, især dem der taler fiskernes og fangernes sag, er noget mange i både bygder og byer kan lide.

Den karismatiske Hans Enoksen taler i den grad til de fattige og vælgere med Grønlands laveste indkomster.

Mellem en femtedel og en fjerdedel af de grønlandske vælgerne ved ikke, hvem de stemmer på. Opinionsundersøgelserne viser, at denne ret store gruppe stadig ikke har besluttet, hvor de sætter deres kryds. Deres stemmer kan blive afgørende for landstingsvalgets udvalg, mener Jakob Janussen.

Hans Enoksen og hans Siumut-Atassut-regering faldt med et brag i sommeren 2009. Årsagen var, at vælgerne vendte siumutterne ryggen på grund af en række sager om nepotisme, kammerateri og vennetjenester mellem Siumuts ministre og topfolk - og deres venner og familie. Skandaler, som på forskellig vis har gentaget sig under Aleqa Hammonds styre.

IA med Kuupik Kleist - i daglig tale kaldet Kuupik - i spidsen fik i juni 2009 et enestående godt valg. Da jordskredsejren dagen efter valget var en kendsgering, gik det meste af Grønland i stå.

Mange ville se manden, der skulle være Grønlands redning på det grønlandske KNR-TV, som sendte begivenhederne live. Det var lige personalet på det firestjernede mondæne Hotel Arctic i Ilulissat til personalet og patienter på sygehuse rundt om i hele Grønland.

Men i foråret 2013 måtte IA til partitoppens synlige skuffelse overlade regeringsmagten til Siumuts superpopulere Aleqa Hammond. Fangerdatteren fra den nordgrønlandske by, Uummannaq, steg til tops på den politiske himmel. Grønland fik en ny Siumut-regeringschef efter en fantastisk valgsejr.

I dag er IAeren Kuupik Kleist definitivt ude af politik. For da det i slutningen af september i år blev afsløret, at han også havde misbrugt offentlige midler, forlod han Landstinget, hvor han havde siddet siden 2002.

Han tog konsekvensen af et mellemværende på 25.000 kroner med Selvstyret, der bl.a. havde betalt billetter til hans børn for rejser mellem Nuuk og København. Kleists beslutning var stærkt medvirkende til at trække tæppet væk under Aleqa Hammond, der røg ud i den kolde sne. En begivenhed, der vakte opmærksomhed verden over.

Med det socialdemokratiske Siumut i spidsen har Grønland siden Hjemmestyrets indførelse den 21. juni 1979 kæmpet med en lang række af politiske skandaler.

Det har været i skiftende regeringer under ledelse af både Jonathan Motzfeldt, også kaldet Grønlands landsfader, samt nuværende landstingsformand Lars Emil Johansen og som nævnt Aleqa Hammond.

I Kuupik Kleists regeringstid var Grønland med en enkelt eller to undtagelser forskånet for skandaler.

Aleqa Hammond faldt i en stribe af bilag, fordi hun skyldte Selvstyret 106.000 kr. Det var penge som Selvstyret havde lagt ud for alt fra rejser til Danmark til en konfirmation for medlemmer den kvindelige regeringschefs familie.

Det gjorde politikere og befolkning i landet med 56.000 indbyggere voldsomt oprør over. Aleqa Hammonds fest sluttede brat. I sidste måned forlod hun ydmyget og knækket den politiske arena.

Den karismastiske, impulsive og veltalende fangerdatter fra Nordgrønland, der i 2013 havde et kanonvalg og blev set om den store fornyer, kan dermed gå over i historien som »Aleqa og kaos«.

Spørgsmålet er, om Kim Kielsen, som ingen endnu har afsløret i at misbruge offentlige midler eller andet skidt, formår at vaske snavset af Siumut efter Grønlands hidtil værste regeringskrise.