Grønlandsk parti: Vi vil forhandle dansk finanslov

Det grønlandske parti, IA kræver indrømmelser for at pege på statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter valget. IA vil behandles som andre partier og sidde med ved finanslovsforhandlingerne, siger partiformand, Sara Olsvig.

Folketingets åbning 2011. Her Sara Olsvig Inuit Ataqatigiit (IA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA) kræver nu at blive taget langt mere alvorligt i den politiske proces i det danske folketing.

Partiet svarer i danske sammenhænge til SF og kan blive udslagsgivende for, hvem der bliver dansk statsminister, hvis resultatet bliver så tæt som flere målinger viser. Det har vakt en del opmærksomhed, at IA har meddelt, at der skal indrømmelser på bordet, hvis partiet igen skal pege på Helle Thorning-Schmidt som statsminister (S).

IA-formand Sarah Olsvig forklarer nu til Berlingske, at hendes parti vil betragtes som et almindeligt dansk parti, der eksempelvis inviteres med til forhandlinger om finansloven.

»Vi har siddet i denne valgperiode som et af de afgørende mandater, uden der har været fokus på det. Helle Thorning-Schmidt stod med kun 89 mandater, men kunne tælle til 90, fordi Siumut (andet grønlandsk parti, red) havde lovet deres mandat. Derfor er det vigtigt for os at sige, at vi er ikke bundet af et dansk parti. Vi ønsker indrømmelser fra en rød regering, før vi kan give dem vores mandat. Det er også derfor, vi ikke har bundet os til nogen blok, for vi har det alternativ, at vi slet ikke peger på nogen,« siger Sara Olsvig, som også forklarer, at partiet ikke har nogen ultimative krav for at pege på Thorning.

Men hun understreger, at en genforhandling af det aftalekompleks, der er på forsvarsområdet mellem Danmark, USA og Grønland er væsentligt. Her har regeringen sat sindene i kog på Grønland ved blandt andet at udlove en givtig servicekontrakt på Thule Air Base til et amerikansk selskab.

Vil I være mere aktive i næste valgperiode?

»Der er nogle helt bestemte ting, som ikke har været godt nok i denne valgperiode. Vi er medlem af det danske parlament på lige fod med andre folketingsmedlemmer og partier, og det har den danske regering glemt. Vi har undret os meget over, at vi ikke er inviteret til finanslovsforhandlinger en eneste gang. Vi er blevet taget for givet. Vi er heller ikke blevet inddraget i forligsforhandlinger om kriminalforsorg og forsvar, som er sagsområder, der fylder meget i Grønland. Det samme gælder sagen om tabet af servicekontrakten på Thule Air Base. Der har udenrigsministeren på et tidspunkt holdt møde med grønlandsordførerne for de forskellige partier uden at orientere eller invitere de grønlandske medlemmer. Den slags ting skal ændre sig,« siger Sarah Olsvig.

Det er ikke helt urealistisk, at Helle Thorning-Schmidt kan blive nødsaget til at tage hendes ønsker dybt alvorligt. Årsagen er, at partiet ventes at komme i Folketinget med ét mandat ved valget, og der er udsigt til et overordentligt tæt valgresultat, hvor de nordatlantiske mandater kan blive udslagsgivende for, hvilken blok der indtager regeringskontorerne.

IA har en lang række ønsker til den danske regering om alt fra oprettelsen af et ministerium for Rigsfællesskabet og Arktis, egen Grundlov og mindre international indblanding i grønlændernes sæl- og hvalfangst. Ønskerne er listet op på partiets hjemmeside under en overskrift om at være "Grønlands frie stemme".

Alt det her vil I gerne lave en aftale med Thorning om, hvis hun vinder og I bliver inviteret ind?

"Det er lige præcis det. Sidste gang blev vi ikke en gang inviteret ind. Denne gang skal vi inviteres og sidde med ved bordet. Vi har nogle ting, vi gerne vil nå."

Er I egentlig med inde ved dronningen?
»Nej, det er vi ikke. De grønlandske og færøske mandater bliver taget alt for meget for givet. Vi er separate partier på linje med andre partier, og vi vil ikke forhandle gennem andre partier. Der er intet i Grundloven, som siger, at vi er stillet anderledes.«

Men I må vel sidde og håbe på, at I får de afgørende mandater, for det kræver det vel?
"Vi har netop haft de afgørende mandater i denne valgperiode. Det har undret os dybt, at vi ikke en gang blev inviteret med til finanslovsforhandlingerne, når vi er en del af det parlamentariske grundlag," siger Sara Olsvig.