Grønland til alvorssnak med danske ministre

Grønlands nyvalgte landsstyre skal i den kommende tid have flere møder med de danske ministre, hvor der skal diskuteres økonomi og udenrigspolitik.

Foto: Erik Refner. Statsminister Helle Thorning-Schmidt mødtes onsdag med formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i Statsministeriet.
Læs mere
Fold sammen

Grønland og Danmark sætter sig nu sammen for at få en alvorssnak om den økonomiske knibe, Grønland befinder sig i.

Det er de to landes statsledere onsdag blevet enige om under Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsens, besøg i Danmark.

»Det er en meget stor opgave at få balance mellem indtægter og udgifter i Grønland. Især i de kommende år vil der komme flere ældre og færre til at tjene pengene. Det er blandt andet det arbejde, som landstyret nu skal tage fat på. Landsstyreformanden og jeg er enige om, at vi skal have et tæt samarbejde med en åben og kritisk dialog,« siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde med Kim Kielsen, der i november blev valgt som ny landsstyreformand.

»Det betyder konkret, at flere landstyremedlemmer i den kommende tid skal mødes med danske ministre og drøfte forskellige spørgsmål,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Blandt andet skal det grønlandske landsstyremedlem for udenrigsområdet mødes med Danmarks udenrigs- og justitsminister torsdag, oplyser den danske statsminister.

Grønland kæmper i disse år med en slunken økonomi, men lever også med håbet om at gøre sig fri af bloktilskuddet på cirka 3,6 milliarder kroner fra Danmark og blive selvstændigt. Blandt andet er forhåbningerne om øgede indtægter fra råstofudvinding indtil videre ikke blevet det pengeeventyr, man har sat næsen op efter.

Landsstyreformand Kim Kielsen, der er valgt for socialdemokratiske Siumut, håber på, at det nye dansk-grønlandske samarbejde vil bære frugt.

»Det handler om, hvordan vi skaber vækst. Der skal sættes ind med reformer med fokus på fremgang og jobskabelse,« siger han.

Siumut blev efter valget i december sammen med regeringspartnerne, Atassut og Demokraatit, enige om et regeringsprogram, der blandt andet fokuserer på bolig-, skat- og pensionsområdet.