Grønland skal have digitale landkort

Et nyt pilotprojekt skal bogstaveligt kortlægge Grønland, som lider under gamle, utidssvarende landkort, der gør det umuligt at bruge GPS i landet.

Trafikanter i Grønland kan ikke stole på deres GPS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Smidt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De gamle, grønlandske landkort skiftes ud med digitale landkort, så man kan stole på sin GPS, når man bevæger sig rundt i Grønland.

Derfor har Geodatastyrelsen sammen med det grønlandske selvstyre lavet en aftale om et pilotprojekt, som skal kortlægge 16 procent af Grønland mere nøjagtigt, end de mere end 50 år gamle kort.

Projektet er finansieret af A.P. Møller Fonden, og det vækker optimisme hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

»Det er jo helt afgørende, når man skal søge efter råstoffer i undergrunden, lave erhvervsudvikling eller for den sags skyld lave turismeprojekter, at kortene er rigtige. De landkort, der er i dag, er for de flestes vedkommende mere end 50 år gamle,« siger ministeren, der er på besøg hos sine grønlandske kollegaer i de her dage.

De fleste af de grønlandske landkort er lavet på baggrund af luftfotografier, der er skudt helt tilbage i 1970erne - nogle endda helt tilbage i 1930erne.

Derfor kan man ikke stole på sin GPS, når man færdes på de grønlandske veje. Det har ifølge ministeren en række konsekvenser for Grønland.

Pilotprojektet skal køre indtil 2017, og det skal altså kortlægge et område svarende til halvanden gang Danmarks størrelse. Herefter skal det grønlandske selvstyre sammen med de danske politikere afgøre, hvad der skal ske:

»Nu skal vi i første omgang drage de erfaringer, der kommer ud fra det her pilotprojekt, og så er det klart, at vi på et tidspunkt sammen med grønlænderne skal se på, hvordan vi får lavet kort fra resten af Grønland. Projektet afsluttes i 2017, og bagefter må vi kigge på, hvordan vi får det gjort bedst muligt,« siger Lars Christian Lilleholt.

Trafikanter i Grønland kan ikke bruge GPS i dag.

Posted by Berlingske on 25. august 2015