Grønland kræver svar om NSA-overvågning

Forsvarsminister Nicolai Wammen afkræves svar på, om grønlandske politikere overvåges af NSA og andre efterretningstjenester. Eksperter kalder det meget sandsynligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skal nu svare på om grønlandske politikere bliver overvåget af NSA eller andre efterretningstjenester, efter en af de grønlandske repræsentanter i Folketinget har rejst problematikken, skriver Jyllands-Posten.

»Hvis Danmark har viden om overvågning i Grønland, så skal vi også vide det,« siger politikeren Sara Olsvig, der både er valgt ind i det grønlandske parlament og er én af de to grønlandske repræsentanter i Folketinget.

Hun har i første omgang stillet spørgsmålet til statsministeren, der siden har henvist til forsvarsministeren.

De grønlandske bekymringer kommer efter de seneste måneders afsløringer af massiv overvågning, som den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden har lækket til diverse internationale medier.

Sara Olsvig mener, at det bestemt ikke utænkeligt, at også Grønland bliver overvåget.

»Vi mærker i det hele taget en stigende international interesse for Grønland for tiden. Blandt andet på grund af de mange potentielle råstofmuligheder, men også generelt hvordan vi vælger at forvalte det store område, vi har i Arktis, som bliver et mere og mere vigtigt punkt på verdensdagsordenen,« siger hun.

Eksperter i både overvågning og grønlandske forhold, er enige med hende i, at det bestemt er tænkeligt, at USA kigger Grønland over skulderen.

»Jeg kan naturligvis ikke vide med sikkerhed, om grønlandske politikere bliver overvåget. Men hvis man ser på den meget bredspektrede overvågning, som NSA foretager, har jeg ingen grund til at tro, at de ikke bliver det – og da slet ikke når man tager Grønlands internationale sikkerhedspolitiske vigtighed i betragtning,« siger lektor i datalogi ved Roskilde Universitet Niels Christian Juul.

Overvågningsekspert Peter Lauritsen, der leder Forum for Overvågningsstudier ved Aarhus Universitet, finder det også sandsynligt, at grønlænderne overvåges.

»Jeg kan i sagens natur ikke vide, hvad NSA foretager sig, men der er ingen tvivl om, at USA har mange efterretningsmæssige interesser i Grønland og dermed også interesse i at lave en strategisk overvågning af grønlandske politikere ud over den brede indsamling af information. De har i hvert fald evnerne til det, og de har ikke mindst et motiv,« siger han.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S), men forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S) forklarer, at han ikke har kendskab til ulovlig aflytning i Grønland.

»Jeg vil ikke afvise, at der sker aflytninger af grønlandske borgere, men i så fald sker det inden for den gældende lovgivning, og så sker det af en årsag, det kunne være terror eller andet,« siger John Dyrby Paulsen til Jyllands-Posten.