Grøn skattereform med mere ensartet beskatning præsenteres onsdag

Onsdag vil regeringen præsentere sit udspil til en grøn skattereform med en mere ensartet beskatning af C02.

Pressemøde om regeringens reformudspil 'Danmark kan mere II' i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag den 19. april 2022. Udspillet handler blandt andet om hvordan Danmark kan accelerere den grønne omstilling og hurtigere blive uafhængig af russisk gas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen præsenterer onsdag et udspil til en grøn skattereform.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag, hvor regeringens reformudspil »Danmark kan mere II« præsenteres.

Skatteministeriet oplyser, at den grønne skattereform fremlægges klokken 12 onsdag i Skatteministeriet.

En grøn skattereform skal »bane vejen for en ambitiøs grøn omstilling af industrien« med en mere ensartet CO₂-afgift.

Ifølge reformudspillet skønnes det, at regeringens bud på en grøn skattereform vil reducere virksomhedernes gasforbrug med 30 procent frem mod 2030. Det sker, ved at det bliver dyrere for virksomheder at bruge olie, kul og gas.

Det vil samtidig medføre reduktioner på omkring 3,7 millioner ton CO₂-ækvivalenter (CO2e) i 2030.

CO2e er en omregningsfaktor, som anvendes ved sammenligninger af forskellige drivhusgassers indvirkninger på drivhuseffekten.

Med skattereformen vil regeringen hjælpe de virksomheder, der får »sværest ved at omstille sig«.

»Det er en svær kunst at ramme det rigtige afgiftsniveau. På den ene side skal vi sikre, at det får virksomhederne til at omstille sig, uden at vi flytter energitung produktion, CO₂-udledning eller arbejdspladser ud af landet. For det gavner hverken klimaet eller Danmark,« siger skatteminister Jeppe Bruus (S).

Han siger videre, at det bliver en »ambitiøs afgift, som er høj og mere ensartet beskatning af CO2« . Men flere detaljer kommer først onsdag.

I februar kom en ekspertgruppe med tre bud på en indregning af C02-afgiftssystemet, der hver ville bidrage med omkring 3,5 millioner ton reduktion i 2030.

I efteråret 2022 ventes ekspertgruppens endelig rapport at komme. Her vil der blandt andet komme forslag til, hvordan en grøn skattereform kan mindske landbrugets udledninger af C02.

/ritzau/