Grimhøj-moskéen kalder S-formand dobbeltmoralsk: Hvorfor må vi ikke ytre os, når I må tegne Muhammed?

Det er et brud på muslimers ytringsfrihed, når politikerne vil lukke Grimhøj-moskéen og standse udenlandske imamer ved grænsen, mener moskéens formand. Bliver moskéen lukket, vil der åbne ti nye, siger han. Socialdemokraterne afviser at ytringsfriheden knægtes.

Formanden for Grimhøj-moskeen, Oussama El-Saadi, mener, at politikerne forsøger at krænke hans ytringsfrihed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oussama Mohammad El-Saadi forsøger igen og igen at tegne en tydelig kontrast op. Som muslim i Danmark får man at vide, at ytringsfriheden er ukrænkelig. At man kan sige sin mening, selvom man er uenig med andre. Men når det gælder muslimer og moskéerne, gælder et helt andet regelsæt.

Sådan opfatter formanden for den kontroversielle Grimhøj-moské Mette Frederiksens forslag i dagens Berlingske om blandt andet at lukke Aarhus-moskéen, afvise udenlandske imamer ved grænsen og indføre en imam-uddanelse.

»Vi sagde efter Muhammed-tegningerne i Jyllands-Posten, at det var et stort problem, men vi fik at vide af politikerne, at man kan sige sin mening i Danmark, selvom man ikke er enig med andre. Fint nok, så gør vi det. Men nu, nej, nu vi må ikke sige, hvad vi mener«, siger Oussama Mohammad El-Saadi.

Frederiksens udmelding kommer, efter at TV2 med optagelser fra moskéen med skjult kamera blandt andet viser imamer tale om stening og piskning af utro kvinder, fysisk straf af børn i opdragelsen, og at kvinder ikke må arbejde sammen med børn.

Men Oussama Mohammad El-Saadi mener, moskéen holder sig inden for loven.

»Jeg er enig i, man ikke må opfordre til vold og terror og gøre noget mod reglerne i det her land, men hvis imamerne ikke går over grænsen for ytringsfriheden, som man kalder det her i vesten, hvordan skal imamer så lære folk, at de skal kunne sige, hvad de vil, og at de skal være integreret? Det er dobbeltmoralsk,« siger han.

Integrationsminister Inger Støjberg sagde tidligere på ugen på baggrund af TV2s programmer, at hun ønsker Grimhøj-moskéen »jævnet med jorden«, og Mette Frederiksen har en lukning af moskéen som et af fem forslag til, hvordan ekstrem islamisme skal bekæmpes.

Lykkes politikerne med at lukke Aarhus-moskéen, afvise udenlandske imamer ved grænsen og indføre en imam-uddannelse, kan Danmark ikke kalde sig det frie land, som politikerne hævder, mener Oussama Mohammad El-Saadi.

»Hvis de gør det, så er Danmark jo ikke, som du tror. Så er Danmark ikke et frit land, så har Danmark grænser på alle ting. Så værsgo, gør det. Så vil vi bruge vores ytringsfrihed og vise danskerne og vesten, at vi er muslimer. Så vil vi sige se, alle muslimer, se, hvad det er, de gør her, det er snyd, det er et dobbeltmoralsk frit land, der siger en ting, og så praktiserer noget andet,« siger han.

Klip er manipuleret

I stedet opfordrer han politikerne til at melde klart ud, hvis de har et generelt problem med muslimer i Danmark.

»Det er meget nemt. Enten må de sige, islam er forbudt i Danmark, og at muslimer ikke er ægte danskere, som må sige sin mening. Hvis de siger det, så har de ret til at gå til mig og sige hallo, du overholder ikke den aftale, vi laver. Det er fint nok, intet problem. Men du kan ikke sige til mig, jeg skal lære dansk, jeg skal integrere mig, og jeg skal lære danske værdier og være en dansker, og jeg skal, og jeg skal, og jeg skal, og så pludselig sige til mig, nej, du må ikke bruge din rettighed til at ytre dig, det er kun dem med blå øjne«, siger Oussama Mohammad El-Saadi.

Kan du ikke forstå, at politikere og danskere synes, det er uforeneligt med det danske samfund, når de ser de her optagelser?

»Men der er ikke nogen, der siger, man må slå børn. Det er manipuleret. Der er nogle muslimer, der misforstår det, fordi der står en sætning fra profetens Muhammeds tid, at man må gøre det på den måde. Ham imamen, der var her, forklarede, at det var forkert at slå børn, men det klippede de væk.«

Men man kan jo se, han siger det på tv-klippet, ligesom at der bliver undervist i stening og piskning af utro kvinder, og at der bliver opfordret til at kvinder ikke må arbejde sammen med mænd?

»Men det passer ikke. Imamen prøver at forklare, at det var forkert, men da han prøvede at forklare det, klippede de det væk. Man kan ikke tage et klip her og der og sige, kvinder ikke må arbejde, det passer ikke. Vi har masser af eksempler fra profeten Muhammeds tid om, at kvinder arbejder. Hans kone var forretningskvinde,« siger Oussama Mohammad El-Saadi.

Han vil gerne have politikerne og danskerne til at forstå, at der ifølge ham er forskel på det, man tror på som muslim i forhold til koranen, og så den måde, man vil leve sit liv i Danmark.

»Der er ikke nogen imam, der vil eller kan lægge pres på folk om, at de ikke skal overholde reglerne i Danmark, de skal bare give gode råd. Imamerne siger, hvad profeten Muhammed lærer os, men det er personerne selv, der bestemmer, hvad de vil.«

Har man ikke et ansvar for folks opfattelse af, hvordan man skal leve sit liv, når man som imam prædiker om at slå børn, om at stene og piske utro kvinder?

»Der er nogen ting i koranen, der er efter fortolkning. Så hvis en imam siger, du må ikke gøre det her, og du må ikke gøre det her, så kan der komme en anden imam og sige, nej, det har du misforstået. Men i et hverdagsliv kan man leve efter det lands forhold, du bor i. Fx er der i Danmark nogle regler, som vi skal overholde, og det siger vores religion også.«

Er Danmark et godt land at leve i?

»Ja, selvfølgelig 100 procent. Vi er danskere, og vi er integreret, og vi bor i Danmark. Men hvad vil de gøre, vil de lukke alle moskéer? Er det krig mod islam så? Hvis man lukker moskéen, så vil der åbne ti moskéer. Hvis du lukker ti moskéer, så vil vi praktisere vores religion hjemme hos os. I stedet for at sige alle mulige dårlige ting om islam, så kom og forstå, kom og snak.«

Så du opfordrer politikerne til at komme og besøge jer og høre om jeres moské?

»Ja, selvfølgelig, kom og snak med os i stedet for at angribe os. Lyt til os, vi vil gerne forklare alt. Og vi vil meget gerne lytte til jer,« siger Oussama Mohammad El-Saadi.

S: Moskéen skal lukkes - hvis vi kan

Socialdemokraterne afviser blankt, at det strider mod ytringsfriheden, når partiet vil lukke Grimhøj-Moskéen og udelukke udenlandske imamer for at komme ind i landet.

»Vi har ikke tænkt os at gøre noget, der bryder med grundloven, men det, vi har tænkt os at gøre, er at stramme skruen så meget, som vi overhovedet kan. For vi må konstatere, at selv efter mange års debat, hvor Grimhøj-moskéen har været i fokus, kan de stadig ikke finde ud af at lade være med at bryde loven,« siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen (S).

Men bryder de decideret loven, eller har de bare nogle andre holdninger end jer?

»Man må i hvert fald ikke slå børn, og der er også racismeparagraffen, så der er flere ting, de har foretaget sig, som har været imod loven. Og så vil jeg bare sige, at hvis man mener, man er en lovlydig forening, der bakker op om danske værdier, skulle man hellere gå ind i en debat med os om, at det modsatte ikke sker i stedet for at stille sig på bagbenene.«

Man behøves vel ikke at gå ind for danske værdier og det danske demokrati?

»Nej det kan vi ikke forbyde, og det ønsker vi heller ikke, for vi har jo ytringsfrihed her i landet, og vi har en demokratisk ret til at forsamle os, selvom man tror på andre ting, Men organisationer som dem her, som prædiker ting, som at man må slå børn, det er jo ulovligt. Men på bundlinjen kan en hver jo sige sig selv, at vi selvfølgelig vil følge grundloven,« siger Dan Jørgensen.

Læs også Mikkel Anderssons indlæg »Ytringsfrihed er også for islamister«