Greve og Horsens skal beskære kommunalt bureaukrati

Af 19 kommuner har Økonomi- og Indenrigsministeriet valgt Greve og Horsens til at slanke kommunale regler.

Arkvifoto: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Greve og Horsens skal fjerne overflødige kommunale regler.

Blandt 19 kommuner er de to blevet udvalgt af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) til at samarbejde med ministeriet og forskningsinstituttet KORA om at beskære bureaukrati.

»Greve og Horsens har nogle spændende projekter for, hvordan man kan afskaffe selvpålagt bureaukrati, som kommer ude fra kommunerne. Det vil vi gerne hjælpe dem med,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Greve Kommune vil gøre op med interne arbejdsgange og silotænkning. Kommunen vil også skabe bedre adgang til it-systemer og sikre, at de ansatte kan betjene dem.

Horsens søger hjælp til rehabiliteringsplaner, som kommunen ifølge lovgivningen skal lave for at tilkende en borger førtidspension, fleksjob, ressource- eller jobafklaringsforløb.

»Det er spændende, at én kommune ser på det mere generelt, mens en anden ser på det mere specifikt. Vi skulle gerne få nogle erfaringer, vi kan brede ud til de andre 96 kommuner,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Kommuner kan komme til at skabe deres egne regler, påpeger han.

»Hvordan kan vi sørge for, at vi bruger skatteborgernes penge bedst? Hvordan kan vi levere bedst service og arbejdsmiljø? Det er positivt, at en række kommuner gerne vil være med til det,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Forsøget er en pendant til frikommunerne. Desuden fremlægger regeringen i 2018 en såkaldt sammenhængsreform for det offentlige, forklarer han.

»Vi siger til kommunerne: Nu kommer der nogle og ser på jer udefra, om I også selv laver alt for meget bureaukrati,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Han møder tirsdag Kommunernes Landsforening om næste års økonomi. Her bliver regelforenkling også et tema, siger han.

»Det er en vigtig dagsorden,« siger Simon Emil Ammitzbøll.