Greenpeace: Skifergasstop er en halv sejr

Selvom Greenpeace glæder sig over det franske firma Totals beslutning om at stoppe skifergasboringer i Nordjylland, ser miljøorganisationen det kun som en halv sejr.

Selv om Greenpeace glæder sig over, at franske Total mandag har droppet prøveboringer efter skifergas i Dybvad i Nordjylland, er det kun en halv sejr.

»Det er en stor glæde. Ikke mindst på vegne af de gæve nordjyder, der har kæmpet mod den her efterforskningsboring det sidste års tid,« siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland, men fortsætter:

»Men man skal også tænke på, at de ikke nødvendigvis har opgivet at bore et andet sted i deres licensområde oppe i Nordjylland. De har jo ikke givet licensen tilbage. så nu må vi lige se, hvad Total ender med at konkludere,« siger han.

Nu håber Greenpeace på en politisk beslutning, der kan sætte en stopper for fremtidige planer om skifergasboringer.

»Vi skal have et politisk flertal i Folketinget til at beslutte, at man ikke skal udvinde skifergas i Danmark. For så længe vi ikke har fået en politisk beslutning om det, så kan der åbnes op for, at der kan gives nye licenser, som andre virksomheder kan køre videre med. Så vi har vundet i dag, men vi fortsætter arbejdet i morgen,« siger Tarjei Haaland.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) udtalte mandag aften til Berlingske Nyhedsbureau, at regeringen ikke vil give tilladelse til prøveboringer, hvis et andet selskab ansøger om lov til at bore. Det glæder Tarjei Haaland:

»Det kan man jo kun glæde sig over, men jeg gerne have et flertal i Folketinget til at vedtage det, før man kan tage det for gode varer. Men det lyder ikke så dårligt. Jeg er gladere nu, end jeg var for lidt siden.«

Også Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over skifergasstoppet og kalder det i en pressemeddelelse »en sejr for naturen, for grundvandet og den grønne omstilling«.

»Det her er rigtig gode nyheder for det danske grundvand og fremtidens drikkevandsforsyning. Der ville have været stor usikkerhed ved fracking, og der ingen grund til at gamble med grundvandet, når vi ved, at vi vil have en fremtid med grøn energi,« udtaler Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i pressemeddelelsen.