Græsrødder: Enhedslisten skal være klar til at vælte Thorning

Enhedslisten skal være klar til at vælte en rød regering, hvis den ikke bøjer sig for ultimative krav, mener godt halvdelen af talspersonerne i partiets bagland. Flertal vil nationalisere bankerne.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til stormøde på Københavns Universitet 8. september med blandt andre Claus Hjort Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten skal føre en benhård socialistisk linje i forhold til en kommende rød regering. Det er budskabet fra partiets bagland til ledelsen på Christiansborg. Faktisk skal partiet stå så hårdt på sin egen linje, at Thorning enten må opfylde ultimative socialistiske krav eller finde sig i, at hun bliver væltet af støttepartiet.

Enhedslisten er kendt for sin flade struktur, der betyder, at baglandet har haft stor indflydelse i helt konkrete forhandlinger på Christiansborg. I en rundspørge, Berlingske Research har foretaget til kontaktpersonerne i Enhedslistens lokalforeninger, svarer 20 ud af de 38, som tager stilling til spørgsmålet, at de er enige i, at nogle krav er så vigtige, at Enhedslisten ikke skal flytte sig en millimeter.

Den mindre revolution af partiet som skete, da man udnævnte en politisk ordfører i Johanne Schmidt-Nielsen og en gruppeformand i Per Clausen, er endnu ikke nået ud i lokalforeningerne. Så derude er ingen finere end andre, og formænd findes ikke. Derimod er der kontaktpersoner, og i Hillerød hedder han Rasmus Keis Neerbek. Han forventer, at hans parti vil sætte Thorning stolen for døren, hvis hun begynder at tage noget fra nogen i forsøget på at rette op på den skrantende nationaløkonomi.

»Det er et grundlæggende princip, at vi stemmer imod den mindste forringelse. Det der med, at man bare tager penge fra ét område og flytter dem til et andet, vil vi ikke være med til. Det skal man stå meget, meget fast på. Hvis det kommer til det, så skal vi ikke være bange for at vælte en rød regering. For så er den slet ikke en rød regering,« siger Rasmus Keis Neerbek.

»Socialdemokrater, der fører borgerlig politik - det støtter vi ikke,« som han siger.

Alternativet er så et folketingsvalg, men det betyder heller ikke så meget, siger Rasmus Keis Neerbek, for Folketinget er ikke det eneste sted, der skal kæmpes, hvis det socialistiske samfund skal blive til virkelighed.

»Folketinget er jo en glimrende kampplads. Men det er jo slet ikke der, socialismen vokser frem. Det gør den ude på arbejdspladserne og i fagforeningerne. Og hvis vi parlamentarisk går ind og laver forringelser dér, så mister vi jo enhver form for politisk troværdighed,« siger han.

I Brønshøj-Vanløse lokalforening kan Steen Eskildsen godt gå med til nedskæringer på visse områder. Militæret for eksempel. Men på velfærdsområdet:

»Det kan vi ikke være med til,« siger han og fastslår, at så må man vælte regeringen.

Og i Fredericia er Kim Fonvig klar til at gå endnu videre. Hvis en S-ledet regering f.eks. finder på at forringe forholdene på dagpengeområdet med et alternativt flertal, så skal Enhedslisten svare igen med et mistillidsvotum.

»Det må man være parat til. Så må de jo tænke sig om. De må jo beslutte, om de hellere vil indgå i et samarbejde med de Radikale, DF og de Konservative,« siger Kim Fonvig.

Gruppeformand afviser ultimative krav

Partiets gruppeformand, Per Clausen, afviser baglandets ønsker om ultimative krav.

»Vi har en beslutning i Enhedslisten om, at vi ikke stiller ultimative krav. Det er også besluttet på årsmødet, hvor vi diskuterede grundigt. Men selvfølgelig har vi en forventning om, at vi får nogle af vores ønsker opfyldt, og jeg opfatter baglandets svar som et signal om, at vi ikke bare skal være stemmekvæg,« siger Per Clausen, der undskylder sit bagland med den igangværende valgkamp.

»Når de hører, hvordan de Radikale dagligt er ude at kræve alt muligt, så kan jeg da godt forstå, at de får lyst til at matche dem. Men vi deltager ikke i sådan noget. Det er klart, at vi ikke kan stemme for forringelser for almindelige mennesker, men hvad skulle vi have ud af at vælte en socialdemokratisk regering, dagen efter at de laver en dårlig aftale med de borgerlige? Det får vi jo ikke noget ud af,« siger Per Clausen.

Bagland vil nationalisere finanssektoren

I Berlingskes rundspørge svarer 37 ud af de 39 kontaktpersoner, som har taget stilling, at de mener, at bankerne skal være statsejede. Faktisk skal man se at få nationaliseret hele den finansielle sektor, mener Steen Eskildsen fra Brønshøj-Vanløse.

»Jeg mener, at vi skal lade staten overtage al finansiel virksomhed. Og på sigt også produktionsvirksomheder som Novo og den slags. Men det er nok for stor en bid i første omgang,« siger Steen Eskildsen, der forventer at partiet vil stille forslag i Folketinget om nationaliseringer. »Men her skal vi ikke være ultimative.«

Kim Fonvig fra Fredericia mener, at det vil være passende, at nationaliseringer af finanssektoren kommer med allerede i de første finanslovsforhandlinger. Men det giver Per Clausen ham ikke meget håb om.

»Vi har ikke tænkt os, at den første finanslovsforhandling kommer til at handle om nationalisering af hele banksektoren,« siger Per Clausen, som dog bekræfter, at det er partiets linjer i forbindelse med bankpakkeforhandlingerne, at staten skal overtage de banker, der har brug for hjælp.


INFOshop: Her er bankerne værd at kaste penge efter