Grækerne advarer om at sabotere sanktionskurs mod Rusland

Den nye græske regering har forbehold mod sanktionskursen over for Rusland. De 27 andre EU-lande er ellers tæt på enighed om at skærpe sanktionerne på torsdagens udenrigsministermøde i EU. Græsk veto er en mulighed.

Grækenlands udenrigsminister, Nikos Kotzias, kan skabe problemer for resten af EU-landenes sanktionskurs mod Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

BRUXELLES: Der er lagt op til den første konfrontation på ministerniveau, når den nye græske udenrigsminister Nikos Kotzias torsdag møder sine 27 kolleger i EU for at diskutere nye sanktioner over for Rusland.

Udspillet fra EUs udenrigstjeneste lægger op til at tage klare skridt videre med en forlængelse af de eksisterende sanktioner samt en tilføjelse af nye personer og virksomheder til sanktionslisten. Dertil kommer, at EU-Kommissionen kan blive bedt om at forberede yderligere sanktionsmuligheder som følge af Ruslands rolle i den seneste eskalering af konflikten i Ukraine.

Men den nye græske regering har med det samme sendt advarsler afsted til Bruxelles om, at den ikke bryder sig om sanktionskursen over for Rusland.

På et møde mellem de 28 landes EU-ambassadører onsdag eftermiddag var de 27 andre EU-lande ifølge Berlingskes oplysninger tæt på at være enige om ordlyden af sanktionskursen, men Grækenland har forbehold. Ambassadørerne mødes igen torsdag morgen, men den endelige afklaring vil først komme fra Nikos Kotzias på selve mødet torsdag eftermiddag.

Til det lokale nyhedsbureau ANAMPA siger viceudenrigsminister Nikos Chountis, at den nye græske regering ikke er enig i »ånden« i sanktionerne mod Rusland, der både har negative konsekvenser for græsk landbrug og økonomien mere generelt. Han tilføjer, at udenrigsminister Nikos Kotzias vil udtrykke de græske indvendinger på udenrigsministermødet.

Den græske regering er også utilfreds med den polske EU-præsident Donald Tusk, der tirsdag udsendte en fælles erklæring fra de 28 landes stats- og regeringschefer.

Her blev der lagt op til at skærpe sanktionerne over for Rusland, uden at premierminister Alexis Tsipras blev spurgt til den græske holdning. Tsipras’ rådgiver blev hørt, men vendte først tilbage tirsdag morgen, da det var for sent. Tusks stab tilbød at tilføje en note om Grækenlands forbehold, men det takkede grækerne nej til. Kort efter lod Tsipras så forstå, at han ikke stod inde for erklæringen.

Græsk veto spøger

Og torsdag vil dramaet fortsætte, når den nye udenrigsminister kommer til Bruxelles. Ifølge den borgerlige græske avis Kathimerini overvejer den nye græske regering at nedlægge veto mod yderligere sanktioner mod Rusland. Nye sanktioner eller en forlængelse af de eksisterende kræver nemlig enighed blandt samtlige 28 EU-lande.

Nikos Kotzias skulle gå ind for tættere bånd til Rusland, som også premierminister Alexis Tsipras tidligere har talt for. Tilbage i maj sagde Tsipras under et besøg i Rusland, at den internationale sanktionskurs over for Rusland bare ville »skade Europa« og at EU »skød sig selv i foden« med denne strategi. Det græske regeringsparti Syrizas medlemmer af Europa-Parlamentet har også stemt imod EUs associeringsaftale med Ukraine.

En EU-diplomat siger til Berlingske, at det ligner en »tidlig advarsel om et kursskifte« fra Grækenland, som kan gøre det sværere for de 28 EU-lande at finde fælles fodslag over for Rusland fremadrettet.

Ikke mindst Polen og de baltiske lande ønsker en endnu hårdere kurs over for Rusland, mens lande som Slovakiet, Ungarn og Østrig tidligere har argumenteret for en blødere kurs over for Rusland, men hidtil er alle lande gået med til sanktionerne hver gang.

Danmarks udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde tidligere på ugen til Berlingske Nyhedsbureau, at Danmark går ind for at skærpe sanktionerne over for Rusland.

»Det står helt klart, at den udvikling, der har været, er uacceptabel, og at den kalder på en reaktion. Det ligger lige for, at vi kommer til at diskutere en udvidelse af de sanktionslister, der allerede er lavet, men jeg mener også, at vi kommer til at diskutere yderligere sanktioner,« sagde Martin Lidegaard.