Grækenland klager over konservativ kampagne

Som konservativ formand har udenrigsminister Lene Espersen godkendt en kampagne mod S og SF, som det kriseramte Grækenland føler sig kraftigt fornærmet af.

Den konservative kampagne har iført Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal græske folkedragter og lader dem danse zorba, som du kan se i videoen nederst på siden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kriseramte Konservative Folkeparti med udenrigsminister Lene Espersen i spidsen er nu på vej ud i direkte konfrontation med det kriseramte Grækenland over de Konservatives kampagne imod S og SF.

Selvom kampagnen er rettet mod Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndals økonomiske plan, har den fået den græske ambassadør i København op af stolen, fordi kampagnen advarer mod »græske tilstande«, hvis de røde kommer til magten. Torsdag skal ambassadøren derfor mødes med de Konservatives generalsekretær, Martin Dahl, for at få udredt de diplomatiske tråde.

»I princippet mener vi, at anvendelsen af klicheer, selv om de fanger i medierne, er overfladisk og ikke løser vigtigere problemer, som den økonomiske krise, hele Europa befinder sig i,« skriver den græske ambassadør, Alexandros Couyou, i en mail om sagen til Berlingske Tidende.

Han understreger dog også, at Grækenlands ambassade i København ikke blander sig i de danske politiske partiers indbyrdes konfrontationer. Han ønsker ikke at uddybe yderligere, og Lene Espersen henviser til den konservative generalsekretær Martin Dahl. Han vil ikke citeres i avisen, men bekræfter, at der har været en henvendelse til partiet fra den græske ambassade, og at der er aftalt et uformelt møde mellem ham og den græske ambassadør.

De Konservatives formand for Arbejdsmarkedsudvalget på Frederiksberg, Stig Elling, der også er salgsdirektør i Star Tour, kalder kampagnen for »usmagelig« og kræver den stoppet omgående.

»Der er ikke nogen grund til at træde på et land som Grækenland, som i forvejen har det svært med den økonomiske krise. Kampagnen er lidt usmagelig, og den ligner faktisk ikke de Konservative. Min opfordring til den konservative ledelse er, at de får stoppet den kampagne,« siger Stig Elling.

Grækerne knotne

Professor i international politik Nikolaj Petersen fra Aarhus Universitet mener, at den græske ambassadørs kommentar til Berlingske Tidende viser, at grækerne er knotne over kampagnen.

»Det er pakket diplomatisk ind, men der er tale om et slag over fingrene til de Konservative. De siger jo, at I lader det her gå ud over os og trækker os ind i en dansk sammenhæng på en usaglig måde,« siger Nikolai Petersen.

Ifølge flere kilder i diplomatiet har sagen vagt opsigt, fordi de Konservative med kampagnen kommer til at overtræde den uskrevne regel blandt de 27 EU-lande om ikke at kritisere hinanden offentligt.

Sagen er lille set i forhold til de usædvanligt voldsomme angreb på Grækenland fra tysk presse under den økonomiske krise, men en kilde med god kendskab til græske forhold vurderer, at sagen kan få stor opmærksomhed, hvis den bliver offentlig kendt i landet.

I Europa-Parlamentet har den græske næstformand, socialisten Stavros Lambrinidis, set de Konservatives satiriske video, som han anser for at være en fornærmelse mod Grækenland.

»Men de danske konservatives dybt smagløse video kan ikke skjule de hårde kendsgerninger om Grækenland. På fem år eksploderede den græske gæld med næsten 40 pct under en ren konservativ regering,« siger han og minder om, hvordan den offentlige sektor og gælden samtidig voksede, mens konkurrenceevnen faldt som en sten.

»Det var de konservative, der løj gentagne gange om den græske økonomi over for EU. Men at dømme ud fra den danske valgoptaktsvideo virker det som om, at det ikke er et ekslusivt privilegium for de græske konservative at fifle med fakta,« siger Stavros Lambrinidis.

Se K's kampagnevideo her: