Glemsom spindoktor sat på plads

Der var huller i hukommelsen hos Helle Thorning-Schmidts særlige rådgiver, Noa Redington, da han onsdag afgav forklaring i skattesagen. Det fik kommissionsformanden til at hæve stemmen.

Noa Redington ankommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt under onsdagens afhøring af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) særlig rådgiver, Noa Redington, brød Skattesagskommissionens formand ind for at minde vidnet om, at han udtalte sig under strafansvar.

Formand Lars E. Andersen blev skarp i tonen, da Redington ikke ville sige navnene på de journalister, som løb med lækage-rygter under valgkampen i 2011.

»Jeg talte med 25-30 journalister om dagen. Der er folk, jeg ikke kender, og folk, hvis navne, jeg ikke kan huske. Jeg kan ikke give en fyldestgørende beskrivelse af, hvem de er,« sagde Redington og tilføjede, at det ikke ville give mening at opremse en række navne, som alligevel kunne være forkerte.

»Det er ikke din afgørelse,« meddelte Lars E. Andersen bestemt fra sin skranke.

Rygterne gik på, at det var Peter Arnfeldt - spindoktor for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) - der i sommeren 2010 lækkede den fortrolige agterskrivelse, udkastet til Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skatteafgørelse, til BT. Arnfeldt afviser anklagen.

Ét navn ville Noa Redington dog gerne ud med, nemlig journalist Jan Kjærgaard fra Ekstra Bladet, som tidligere har afgivet forklaring foran kommissionen.

»I valgkampen fik jeg 10. eller 11. september 2011 en mail fra Jan Kjærgaard, hvor han skrev, at han tidligere af Peter Arnfeldt havde fået tilbudt at se agterskrivelsen. Jeg syntes, det var relevant at få bragt videre,« fortalte Noa Redington, der efterfølgende kontaktede Henrik Qvortrup på TV 2 og to journalister på Politiken.

Ingen af de tre gik dog videre med oplysningen.

Skattesagskommissionens opgave er netop at finde ud af, hvem der står bag lækagen af de fortrolige papirer fra Skat København, som behandlede Thorning-parrets sag, og at undersøge, om sagen er blevet udnyttet politisk i toppen af Skatteministeriet og af Troels Lund Poulsen. Ministeriet må nemlig ikke blande sig i afgørelser af enkeltsager.

Tidligere har flere embedsmænd fortalt, hvordan oppositionslederens dårlige sag blev behandlet på usædvanlig vis i Skatteministeriet. Ikke nødvendigvis ulovligt, men dog usædvanligt. Det bekræftede specialkonsulent Kent D. Sørensen fra Skat København med sin forklaring over for kommissionen onsdag.

I sommeren 2010 var hans job at orientere ministeriets top om VIP-sager, hvor kendte politikere eller meget store pengebeløb indgik og derfor kunne afføde offentlig opmærksomhed. Varslingssystemet blev også brugt, da Thorning-parret kom i skattemyndighedernes søgelys, men helt usædvanligt blev den fortrolige agterskrivelse vedhæftet selve orienteringen om VIP-sagen.

»Det var helt enestående. Det blev ikke gjort i de 72 andre sager,« fortalte Kent D. Sørensen, der henviste til de 72 VIP-orienteringer, han har haft ansvar for i løbet af to år.

Fredag retter kommissionen blikket mod Statsministeriet, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) sad i sommeren 2010 sammen med sin rådgiver, Mikael Børsting, og departementschef Karsten Dybvad. Man kan følge afhøringerne af de tre på b.dk.