Gjerskov overrasket over V-udmelding i frugtsag

Fødevareminister Mette Gjerskov forstår ikke, at Venstre kalder hende i samråd om en sag, som partiet selv står bag. Men hun vil gerne drøfte, hvordan man bekæmper farlig frugt og grønt.

Fødevarerminister Mette Gjerskov (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, har kaldt fødevareminister Mette Gjerskov (S) i samråd for at få et svar på, hvordan hun vil sikre, at danske forbrugere ikke bliver syge af at spise udenlandsk frugt og grøntsager.

Ministeren er klar til at drøfte sagen med Venstre, men hun undrer sig over, at Erling Bonnesen vælger at kalde hende i samråd. For han kender udmærket problemet med importeret frugt og grønt, påpeger hun.

- Det er noget, der er blevet diskuteret i fødevareforligskredsen, hvor Venstre er med. De beslutninger, der er lavet på baggrund af sygdomsudbrud, har Venstre været med til at træffe. Enten har Erling Bonnesen ikke læst papirerne, eller også har han glemt det, siger Mette Gjerskov til Berlingske Nyhedsbureau.

Sammen med Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, foreslår Erling Bonnesen, at man fremrykker en planlagt undersøgelse af kontrollen med importeret frugt og grønt. Undersøgelsen skal efter planen være færdig i 2014, men både Clausen og Bonnesen mener altså, at der er brug for svar så hurtigt som muligt.

- Undersøgelsen er ment som en evaluering af de særlige tiltag, som forligskredsen lancerer i 2011-2013. For mig at se er der ingen grund til at evaluere for tidligt, men jeg vil da gerne se på, om vi skal gøre tingene på en anden måde, siger fødevareministeren.

V-ordføreren efterlyser også bedre vilkår for danske frugtavlere og gartnere, så der bliver i stand til at konkurrere med de billige - men sprøjtede - udenlandske produkter.

Mette Gjerskov mener dog, at hovedansvaret i den forbindelse ligger hos supermarkederne.

- De gartnere, jeg taler med, siger, at supermarkedskæderne er holdt op med at købe deres varer. Men der ligger et stort ansvar hos kæderne for at tilbyde kunderne et valg mellem danske og udenlandske produkter, siger fødevareministeren.

- Danske forbrugere er klar over, at de skal købe dansk for en høj fødevaresikkerhed. Dansk frugt og grønt holder en høj standard, og det er det, de hjemlige producenter skal sælge deres varer på. De kan ikke konkurrere med den billige arbejdskraft i Sydeuropa, konstaterer hun.