Gik til valg på det modsatte: DF overvejer at støtte minusvækst i kommunerne

Trods løfter om det modsatte overvejer Dansk Folkeparti at støtte regeringens planer om minusvækst i kommunerne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Dansk Folkeparti gik til valg på, at kommunerne skulle have flere penge til velfærd.

Men partiet vil ikke på forhånd sætte foden ned over for et centralt lovforslag fra regeringen, der vil betyde flere års minusvækst i kommunerne, skriver Politiken.

I forslaget, der beskriver det specifikke loft for de kommunale udgifter for årene 2017, 2018 og 2019, har regeringen indregnet ambitionen om at fjerne en procent af kommunernes budgetter hvert år for at bruge pengene mere effektivt.

Det såkaldte »omprioriteringsbidrag« betyder, at kommunernes budgetter gradvis skal nedbarberes med mere end to milliarder årligt.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl (DF) ved endnu ikke, hvad partiet skal mene om lofterne for de kommende år.

»Nej, vi har ikke lagt os fast på det. Den overvejelse, vi gør os politisk, er, om vi skal tage det som ren teknik i virkeligheden. Som noget, man senere kan ændre. Eller om vi skal se på det som det loft, der reelt skal være. Og dermed gå ind i en forhandling med regeringen om, hvad niveauet så i stedet skal være«, siger han.

Thulesen Dahl har tidligere sagt, at partiet ikke vil støtte besparelser i kommunerne og lovet, at DF aldrig ville gå med til en politisk aftale om minusvækst i kommunerne – medmindre kommunerne indgik en frivillig aftale med regeringen.

Formand for Kommunernes Landsforening Martin Damm (V) mener, at det åbenlyse svar på DFs overvejelser må være at stemme nej til regeringens udgiftslofter og bruge sin indflydelse til at annullere omprioriteringsbidraget, skriver Politiken.