Ghettoområde: Dobbelt straf til mindre kriminalitet løser ikke noget

Højere straffe i ghettoområder er ikke den rigtige medicin, mener formand for Brabrand Boligforening.

Arkivfoto: Gellerupparken i Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et nyt udspil på ghettoområdet foreslår justitsminister Søren Pape (K), at der skal kunne gives dobbelt straf til personer, der udøver kriminalitet i et ghettoområde.

Men ikke bare er det på kant med principperne i et retssamfund, det er også den forkerte måde at gribe problemet an på. Det mener Keld Albrechtsen, der formand for Brabrand Boligforening, som blandt andet omfatter Gellerupparken, der er opført på regeringens liste over ghettoområder.

»Lige den idé er vi langt fra sikre på, rammer inden for skiven. Den fordobling af straffen til - som vi forstår det - mindre kriminalitet, tror vi ikke løser problemet.«

»Det vil især ramme helt unge, der måske er på vej ind i en bande eller ud i kriminalitet. Jeg mener ikke, at det, de har brug for, er at blive kriminaliseret yderligere. De skal hjælpes til at komme væk,« siger Keld Albrechtsen.

Han er samtidig noget skeptisk over for, at hans medlemmer pludseligt skal kunne få dobbelt straf i forhold til andre borgere i Danmark. Det strider imod det grundlæggende retsprincip, at alle er lige for loven.

»Det er vi meget betænkelige ved. Selv idéen om, at man tager bestemte områder ud og indfører særlig strafferet i de områder er meget betænkelig.«

»Så det er ikke noget, vi er glade for. Så med tanke på, at den kriminalpræventive effekt er lille og man rykker ved retssikkerheden, så mener vi ikke, at det er en god idé,« siger Keld Albrechtsen.

Han noterer sig samtidigt, at der er meget nybyggeri på vej i blandt andet Brabrand. Og forventer, at udsigten til dobbelt straf nok ikke er noget, der sender boligpriserne eller investeringslysten op.

»Der er problemer herude, og sidste år var der mange skyderier som følge af hård bandekriminalitet. Og det gav en kraftig og helt nødvendig politiindsats.«

»Bandekriminaliteten må ikke bagatelliseres. Så der er behov for en særlig indsats. Men lige dette her redskab synes vi ikke rammer der, hvor der er brug for det,« afslutter Keld Albrechtsen.

Brancheorganisationen BL Danmarks Almene Boliger opfordrer til at have permanent tilstedeværende politi og frygter ikke en stemplende effekt ved indførelse af strafzoner, der gælder for alle, der begår kriminalitet i zonen.

»Hvis det indføres for alle, uanset om man bor i området eller ej, kan det virke fremmende for trygheden at have en skærpet straf i området,« siger Bent Madsen, direktør i BL.

/ritzau/