GGGI ramt af ny mistanke om korruption

Transparency International har fundet flere tilfælde i den koreanske revision af GGGI, der vækker mistanke om direkte korruption. Den politiske opbakning herhjemme til GGGI smuldrer.

GGGI, der har Lars Løkke Rasmussen som formand, kommer i fire konkrete tilfælde under mistanke for korruption, vurderer Transparency International Denmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun administrativ inkompetence, den koreanske rigsrevisions gennemgang af klimaorganisationen GGGI afdækker i en rapport fra november sidste år. I fire tilfælde er der tale omstændigheder, der vækker mistanke om direkte korruption, som Udenrigsministeriet burde have undersøgt. Det er konklusionen fra Knut Gotfredsen, leder af anti-korruptions-NGOen Transparency International Denmark, der har gennemlæst den koreanske rigsrevisions rapport for Berlingske.

GGGI betalte et bestyrelsesmedlem over 140.000 kr. til at leje en bil med chauffør i 2011, selv om han ikke var berettiget til det, og samme medlem brugte over 160.000 kr. med et firmakreditkort, han heller ikke var berettiget til. De to øvrige tilfælde har GGGIs tidligere direktør, Richard Samans, i hovedrollen. Samans fik godtgjort det højeste tilskud for 44 dages hotelophold uden at fremvise dokumentation, og derudover fik han 130.000 kr. for meget i uddannelsestilskud til sine to børn.

»Set i lyset af, at GGGI råder over mange millioner, er det ikke overordentligt kritisabelt, men det havde været rimeligt for Udenrigsministeriet at dykke ned i,« fastslår Knut Gotfredsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R), men Udenrigsministeriet oplyser, at da den koreanske rigsrevisionsrapport kom i november sidste år, vurderede ministeriet, at rapportens kritikpunkter ikke faldt under kategorien om begrundet mistanke om korruption. Af samme grund fulgte embedsmændene i Udenrigsministeriet ikke op på revisionens kritikpunkter med en undersøgelse af korruption, som det er standardprocedure i sådanne tilfælde.

Det var også derfor, at ministeriet ikke oplyste Folketinget eller Rigsrevisionen om rapporten, forklarede Friis Bach til Berlingske, der i går af flere partier blev kritiseret for lukkethed. Men den konklusion undrer Knut Gotfredsen, da det tilmed fremgår af den koreanske rigsrevisionsrapport, at GGGI indtil da aldrig havde undergået en ordentlig intern revision, selv om organisationen havde eksisteret i over to år.

»Det er kritisabelt, og Udenrigsministeriet burde være gået ind i det her og have sikret sig, at GGGI havde styr på det,« siger Knut Gotfredsen, der har en baggrund som statsautoriseret revisor.

Støtten til GGGI smuldrer

De seneste ugers afsløringer af Lars Løkke Rasmussens (V) dyre rejser som formand for GGGI og den kritiske koreanske rapport, har fået politikerne på Christiansborg til at tøve med deres fortsatte støtte til klimaorganisationen. Det var i sin tid et samlet folketing, der bevilgede i alt 90 mio. kr. til GGGI, men når støtten ophører med udgangen af i år, har Dansk Folkeparti allerede bestemt sig for ikke at bakke op om at forny den. Udviklingsminister Christian Friis Bach vil ellers på et samråd i dag gennemgå en redegørelse fra Udenrigsministeriet, der har undersøgt, om GGGI har rettet op på det økonomiske rod. Afhængig af redegørelsens konklusioner vil regeringen beslutte, om Danmark skal forny støtten. Enhedslisten har dog svært ved at se, hvordan partiet fortsat kan støtte GGGI.

»Vi kan ikke se nogen fremtid for den organisation, så de skal ikke regne med støtte fra os. Jeg tvivler på, at vi vil blive overbevist af en ny rapport,« siger udviklingsordfører Christian Juhl (EL).

Og det er ikke kun de danske politikere, der har fået kolde fødder angående den økonomiske støtte til GGGI.Norges nye miljøminister, Tine Sundtoft fra partiet Høyre, annoncerede i går, at Norge har besluttet at fastfryse pengestrømmen til klimaorganisationen. Norge har bundet sig til et bidrag på 84 mio. norske kr. til to specifikke projekter over en fireårig periode, og efter planen skal Norge også bidrage med 60 mio. norske kr. som grundstøtte til GGGI over to år. Men de penge bliver ikke udbetalt, før Norge er blevet forsikret om, at GGGI har fået styr på økonomien, forsikrede ministeren.