Gentoftes unge vil få længere uddannelse end Esbjergs

Unge nord for København tager i højere grad en videregående uddannelse, mens markant færre unge i yderkommunerne søger mod uddannelserne, fastslår ny model.

ARKIVFOTO. Aurehøj Gymnasiums elever er blandt dem, der kan vente sig en lang, videregående uddannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Postnummeret afgør, om du får en videregående uddannelse. Det viser den såkaldte profilmodel 2012, som Undervisnings- og Forskningsministeriet står bag.

Modellen er en fremskrivning af, hvordan en niende klasse-årgang vil uddanne sig i løbet af 25 år.

Blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, forventes 79 procent at tage en videregående uddannelse. I den anden ende af spektret finder man eksempelvis Norddjurs Kommune, hvor 55 procent af årgangen ventes at tage en videregående uddannelse, mens tallet for Esbjergs unge er 61 procent.

På landsplan vil årgangen nå regeringens målsætning om, at 60 procent skal gennemføre en videregående uddannelse. Men forskellene hen over landet er for store, fastslår uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

»Jeg er bekymret for, at vi spilder mange unges talent. Kommer de fra et miljø, hvor der ikke er tradition for at uddanne sig, ender de alt for ofte selv uden en uddannelse. Det vil jeg kæmpe for at få ændret på,« siger Sofie Carsten Nielsen i en skriftlig kommentar.

Hun mener, at det handler om vejledning og motivation.

»Alle unge skal vejledes og motiveres til at finde den rigtige vej i uddannelsessystemet. Uddannelse skal ikke være forbeholdt børn fra hjem med klaver. Alle skal have gode muligheder for at udnytte deres potentiale uanset baggrund og postnummer,« siger ministeren.

En stor del af de unge i kommunerne nord for København vil ifølge modellen tage en videregående uddannelse, mens andelen er lav i nogle af Danmarks yderkommuner.

Profilmodellen viser også, at 16 ud af landets 98 kommuner forventes at leve op til målsætningen om, at 95 procent af en årgang skal gennemføre mindst én ungdomsuddannelse. Det er kommunerne nord for København og en del kommuner i Region Midtjylland og Syddanmark, der har de højeste andele af unge, som forventes at opnå mindst én ungdomsuddannelse.