Gensyn med Danmark rykker nærmere for udviste Im

Loven om den syvårige Im Nielsen og hendes mor bliver fremrykket og træder i kraft 1. februar.

Udvisningen af den syvårige Im Nielsen og hendes mor Suthida Nielsen fordi stedfaderen døde af kræft rejste så stor kritik, at alle Folketingets partier - på nær Dansk Folkeparti - vedtog en lov designet til at hjælp Im og hendes mor tilbage til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den udviste pige Im Nielsen kommer til at gå glip af minimum to måneders skolegang, fordi hun og hendes mor blev sendt tilbage til Thailand, efter Ims danske stedfar var død af kræft.

Til gengæld ser loven, som skal hjælpe familien tilbage til Danmark, nu ud til at blive hastebehandlet i Folketinget og kan dermed træde i kraft 1. februar - to måneder tidligere end ventet.

På et møde mellem aftalepartierne onsdag morgen på Christiansborg var der bred enighed om at fremrykke loven. Allerede i går, tirsdag, meddelte justitsminister Morten Bødskov (S), at han var parat til en hastebehandling.

Syvårige Im Nielsen fra Nordjylland blev i sidste måned udvist af Danmark sammen med sin thailandske mor Suthida. Årsagen var som nævnt, at Ims stedfar i foråret 2012 var død af kræft, og dermed havde den lille familie mistet deres juridiske tilknytning til Danmark - selvom moderen er under uddannelse og Im går i skole.

Sagen skabte stor debat, og 13. november indgik alle partier i Folketinget på nær Dansk Folkeparti en aftale om at ændre udlændingeloven for at undgå lignende udvisningssager i fremtiden.

EL: Opholdstilladelse nu

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, glæder sig over, at loven nu ser ud til at glide hurtigere igennem systemet end ventet.

»Alle har en interesse i, at denne lillebitte lovændring kommer i gang så hurtigt som muligt, så Im og hendes mor kan komme tilbage til Danmark. Hvis det kan gøres endnu hurtigere, så bør man gøre det, men der skal selvfølgelig være en høringsperiode, så de relevante parter, kan høres,« siger hun.

Samtidig har hun opfordret justitsministeren til at gå endnu længere i den konkrete sag og give midlertidig opholdstilladelse til Im og hendes mor på baggrund af hensynet til »ganske særlige grunde«. Im Nielsen kan nemlig ikke vende tilbage til sin skole, hvis hun kommer tilbage til Danmark på et turistvisum, mens hendes opholdssag behandles.

»Jeg ser absolut ingen grund til, at en familie skal udsættes for yderligere belastning. Målet for alle må være, at Im kan komme tilbage til sine klassekammerater hurtigst muligt,« uddyber Johanne Schmidt-Nielsen.

Socialdemokraternes integrationsordfører Ole Hækkerup deltog ikke selv i dagens møde og kan derfor ikke udtale sig om detaljerne, men han bakker fuldt ud op om at hastebehandle Im-loven:

»Det er glimrende. I dette tilfælde synes vi, at det rigtige at gøre er, at få loven igennem så hurtigt som muligt,« siger han.

Kritik af behandling af børn

I kølvandet på udvisningen af Im Nielsen opstod der fornyet fokus på de stramme danske udlændingeregler. Blandt andre kritiserede Red Barnet og Europarådets menneskeretskommissær, at der ikke er nok fokus på hensynet til barnets tarv i udlændingeloven.

Enhedslisten bakker op om kritikken:

»Stod det til os skulle regeringen lave en gennemgang af hele udlændingelovgivningen. Der er stadig en række sager, hvor børn bliver sendt ud af Danmark, selvom de er kommet hertil som ganske små eller er født og opvokset her. Dermed udvises de til et land, de aldrig har boet i,« siger Johanne Schmidt-Nielsen og nævner blandt andre Benny Andersen fra Bornholm og hans etårige datter Emma