Generaler får påtale for fangesvar

To generaler får henholdsvis en advarsel og en irettesættelse for ukorrekt svar til Folketinget.

ARKIVFOTO Generalmajor Poul Kiærskou, daværende chef for Hærens Operative Kommando Foto: Jesper Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks repræsentant i Nato, generalløjtnant Poul Kiærskou, får en advarsel, mens flyvevåbnets chef, generalmajor Henrik Røboe Dam, får en irettesættelse. Det sker, fordi de i et svar til Folketinget i 2007 gav ukorrekte oplysninger, skriver Politiken tirsdag.

De to generaler oplyste, at danske soldater i Irak i årene 2003 til 2007 havde taget 198 irakere som fanger. Dog var Poul Kiærskou, som dengang var chef for Hærens Operative Kommando, godt klar over, at tallet var usikkert, men højere, måske 500. Men Forsvarskommandoen, hvor Henrik Røboe Dam dengang var operationschef, fik overbevist Kiærskou om ikke at nævne det høje antal, erfarer Politiken.

Sagen så dog dagens lys i 2011, da forsvaret fandt det såkaldte papkassenotat, hvor hændelsen var beskrevet af en unavngiven officer fra hæren. Efter et tjenstligt forhør mod i alt fem officerer, der stod til sanktioner, slipper de tre nu for påtale, mens Kiærskou og Røboe Dam altså får milde sanktioner.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke udtale sig, før sagen formelt er slut, ligesom de to officerer heller ikke har ønsket at udtale sig, skriver Politiken.