Geertsen går efter toppost i Region H

Den tidligere kulturborgmester går efter at blive Vibeke Storm Rasmussens efterfølger som formand for regionsrådet i Region Hovedstaden med et budskab om mere privatisering.

Martin Geertsen er på vej ind i sundhedspolitik som Venstres spidskandidat til regionsrådvalget i efteråret 2013. Men Geertsen skal nok også tænke lidt over, hvor mange stemmer der kan hentes på at styrke privathospitalerne, mener professor i sundhedsøkonomi. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere kulturborgmester i København og det nuværende Venstre-medlem af Folketinget Martin Geertsen satser på at bryde årtiers socialdemokratisk dominans over sundhedspolitikken i hovedstadsområdet.

Det sker, når han nu erklærer sig parat til at blive spidskandidat for partiet ved regionsrådsvalget i efteråret 2013. Her spås Venstre med den aktuelle kraftige medvind i meningsmålingerne pæne chancer for at sikre sig topposten efter den mangeårige formand Vibeke Storm Rasmussen (S), som ikke genopstiller.

»Venstres organisation i regionen har spurgt mig, om jeg havde lyst til at stille mig i spidsen for partiet til valget. Det har jeg under den forudsætning, at der kan samles fuldkommen enighed i partiet og mener, at jeg kan bidrage til et godt resultat for Venstre,« siger Martin Geertsen.

Den endelige beslutning om spidskandidaturet træffes på et opstillingsmøde 22. november, og Geertsen bebuder en kraftig satsning på de private hospitaler .

Venstre vil beholde behandlingsgarantien

Konkret ønsker Martin Geertsen, at Region Hovedstaden skal holde fast i den nuværende behandlingsgaranti, som blev indført under VK-regeringen. Garantien giver patienter adgang til behandling på privathospitaler på det offentliges regning, når ventetiden på de offentlige hospitaler overstiger en måned.

SRSF-regeringen er ellers på vej med en differentieret behandlingsgaranti, som indebærer, at nogle patienter med lettere sygdomme godt kan vente to måneder.

Men Venstre vil ikke acceptere regeringens forsøg på at »udhule patientens rettighed«, lyder det.

Tilsvarende vil Venstre sende flere behandlinger i udbud i »fri konkurrence mellem offentlige og private leverandører af hospitals-ydelser. Partiet vil også undersøge, om man kan øge produktiviteten på offentlige sygehuse ved at invitere privathospitaler til at stå for driften af hele afdelinger.

Endelig vil man have konkurrence på flest mulige støttefunktioner på sygehusene.

Socialdemokraternes spidskandidat ventes at blive partiets sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, og Socialdemokraterne har traditionelt siddet tungt på de sundhedspolitiske poster i både Københavns Kommune og i det tidligere Københavns Amt.

»Men Storm Rasmussen har kun holdt fast i magten med det yderste af neglene, og hvis meningsmålingerne holder det næste års tid, vil Venstre formentlig have rigtig gode muligheder for at sikre sig posten. Men Geertsen skal nok også tænke lidt over, hvor mange stemmer der kan hentes på at styrke privathospitalerne. Det kan være fint med et mere udogmatisk syn på dem, men langt ind i Venstre-kredse er der tvivl om, hvor meget det er rimeligt, at privathospitaler skal fylde,« siger ekspert i sundhedsøkonomi og -politik professor Kjeld Møller Pedersen.