Gallup varsler dødt løb mellem rød og blå blok – nøglerne er i spil

Rød blok vinder terræn ifølge en ny Gallup-måling. Var der valg til Folketinget netop nu, kunne Løkke miste nøglerne til Statsministeriet.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville det være højst usikkert, om Lars Løkke Rasmussen (V) kunne blive i Statsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville det være højst usikkert, om Lars Løkke Rasmussen (V) kunne blive i Statsministeriet, eller om han ville være tvunget til at aflevere nøglerne til Mette Frederiksen (S).

En meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske, viser nemlig, at rød og blå blok stort set står lige.

50 procent af de 1.551 adspurgte ville stemme på et af partierne i blå blok, hvis der var folketingsvalg netop nu, mens 49,8 procent af de adspurgte ville sætte kryds ved et parti i rød blok. 0,2 procent har svaret »andre«.

 

Regnes resultatet om til mandater, viser det, at rød blok har et forspring på 88 mod 87 til blå blok. Det skyldes, at Kristendemokraterne med 0,7 procent i målingen ikke kommer over spærregrænsen, og dermed er der tale om stemmespild i blå blok.

Ingen af de to blokke fører dog signifikant, og derfor er der tale om dødt løb, hvis man tager den statistiske usikkerhed med i betragtning.

Gallup medregner ikke de fire nordatlantiske mandater i sine målinger. Ved folketingsvalget i juni sidste år gik de alle fire – højst usædvanligt – til rød blok, og lægger man det resultat oveni i den nye måling, tegner der sig umiddelbart et rødt flertal. En tendens, der også kan aflæses i de seneste målinger, som Gallup har foretaget, hvor rød blok ligeledes vinder frem.

Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen, noterer sig, at der er tale om en »meget, meget tæt« måling.

»Det er typisk, at den siddende regering siver en lille smule efter et valg. Men i betragtning af det turbulente forløb vi har været igennem med både økonomien og asylsituationen, er det ikke så slemt, som det kunne have set ud,« siger Jacob Jensen.

 

Hos Socialdemokraterne tilskriver politisk ordfører Nicolai Wammen statsminister Lars Løkke Rasmussen en del af ansvaret for, at rød blok ser ud til at vinde terræn.

»Jeg tror, danskerne savner lederskab fra Lars Løkke Rasmussen, og det er målingen et udtryk for. Men den viser samtidig også, at det er helt tæt i dansk politik,« siger Nicolai Wammen.